Yatırımcının yeni rotası petrol ve bakır

Petrol ve bakır son aylarda özellikle spekülatif yatırımcıdan büyük ilgi görüyor. Bunun nedeni fiyatlardaki oynaklığın, kısa vadede kâr etmek için uygun ortam hazırlaması.

Yatırımcının yeni rotası petrol ve bakır

Petrol ve bakır fiyatları son yılların en düşük düzeylerinde seyretmesine rağmen, bu iki emtia son aylarda yatırımcıdan büyük ilgi görüyor.

Reuters'ın analizine göre, petrol ve bakıra olan ilginin altında, fiyatlardaki dalgalı seyir etkili oluyor. Çünkü volatilite olarak anılan dalgalı seyir, yatırımcının kâr etmesi için ortam hazırlıyor.

Emtiada yaşanan satış sürecinin en sert kısmının geride kalmasıyla, birçok emtianın fiyatı gördükleri dip seviyelerin üzerinde dalgalı seyir izlemeye başladı.

Ekonominin durumuyla ilgili belirsizlik bu dalgalanmaları besledi. Petrol ve bakır fiyatlarında tek bir günde yaşanan yüzde 5 ve yüzde 10'luk değişimler sıradan hale geldi. Bu volatilite, spekülatif yatırımcıyı petrole ve bakıra yöneltti. Bu emtia türlerinde, en yakın vadeli kontratlarda işlem hacmi geçen Aralık ayına kıyasla yüzde 9 yükseldi.

Ancak petrol ve bakır fiyatlarında dalgalanmanın ne kadar süreceğine ilişkin net bir tahmin bulunmuyor.

Bazı analistler, küresel ekonomik görünüme ilişkin belirsizliğin azalmasıyla, volatilitenin de azalacağını düşünüyor. Bir grup analiste göre ise, OPEC toplantısının yaklaşması volatiliteyi arttırıyor; çünkü işlemciler ekonomideki zayıflığın enerji talebi üzerindeki etkisiyle OPEC'ten beklenen agresif üretim kısıntıları arasında bir denge kurmaya çalışıyor.

Sayfa Yükleniyor...