Yavuz gemisi sondaja başlıyor

SON DAKİKA HABERİ: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez "Yavuz, Güzelyurt-1 lokasyonuna ulaştı, bugün ya da yarın yeni sondajına başlayacak" dedi. Bakan Dönmez, petrol ve doğalgaz aramalarıyla ilgili olarak "Güneydoğu'da bir petrol keşfimiz var. Yakın bir süre içinde açıklayacağız. Trakya'da da gaz keşfimiz var" diye konuştu.

Yavuz gemisi sondaja başlıyor

Son dakika haberi! 

Yavuz sondaj gemisi yeni sondaja başlıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Yavuz'un Güzelyurt-1 olarak adlandırılan sondaj bölgesine Cumaretsi vardığını ve sabitleme çalışmalarını yürüttüğünü belirterek, "Son hazırlıklar da tamamlandı, bugün ya da yarın matkabı çalıştırmaya başlıyor. İlk sondajına o bölgede
başlamış olacak" dedi.

Dönmez Antalya'da yapılan Türkiye Enerji Zirvesi'nde yaptığı konuşmada ayrıca Türkiye'nin beşinci sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) gazlaştırma tesisi için planlama yaptığını, Saros'taki yüzer depolama ve LNG gazlaştırma tesisinin devreye girmesinin ardından Türkiye'nin günlük azami gaz tüketiminin yarısını LNG'den karşılayabilir hale geleceğini söyledi.

GÜNEYDOĞU'DA PETROL, TRAKYA'DA GAZ BULUNDU

Bakan Dönmez, zirvenin özel oturumunda moderatörlerin sorularını yanıtladı.

Dönmez, Türkiye'nin sadece denizlerde değil, karada da petrol ve gaz aramalarına hızla devam ettiğini belirterek şunları kaydetti: 

"Türkiye uzun bir aradan sonra ilk defa günlük 50 bin varil ortalama üretim seviyesinin üzerine çıktı. Şu anda tam olarak lokasyonunu paylaşamıyorum ama zaman zaman yeni keşiflerin bilgisi geliyor. Güneydoğu'da bir petrol keşfimiz var. Yakın bir süre içinde açıklayacağız. Trakya'da da gaz keşfimiz var. Bunların testleri henüz tamamlanmadığı için lokasyonlarını açıklamıyoruz fakat bunlar sevindirici gelişmeler. Yıl başında yaklaşık 3 milyar metreküp bir keşfimiz olmuştu. Bir diğer sevindirici gelişme de hidrolik çatlatma yöntemiyle petrol ve gaz üretimine başlamamız. TPAO'nun düşey hidrolik çatlatmayla ilgili ilk sahası Diyarbakır'da üretime geçmişti. Şimdi, önümüzdeki haftalarda bitecek. Yatayda da çatlatma yapmak suretiyle bu teknolojiyi kullanacağız. Trakya'da hem bir özel sektör kuruluşunun hem de TPAO'nun bir doğal gaz keşfi de var. Bu yöntem, klasik yöntemlerle üretilemeyen sahalardaki üretimin yapılmasını sağlıyor. Dolayısıyla üretimde bir artış bekliyoruz."

Sayfa Yükleniyor...