Yayalaşma sırası 'Alt Laleli'de

Tarihi Yarımada'da yayalaştırma çalışmaları ''Alt Laleli'' ile devam ediyor. Ordu, Hayriye Tüccarı ve Türkeli Caddeleri arasında kalan bölge araç trafiğine kapatılacak.

Yayalaşma sırası 'Alt Laleli'de

Fatih Belediyesi, Tarihi Yarımada'da trafik sorununu çözmek ve bölgeyi görsel olarak turizme daha uygun hale getirmek için başlattığı yayalaştırma çalışmasını, Alt Laleli bölgesinde sürdürüyor.      

20 gün sürecek çalışmaların ardından Hayriye Tüccarı ve Türkeli caddeleri arasında kalan ''Alt Laleli'' bölgesi araç trafiğine kapatılacak.       

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Ceylan, Şair Haşmet, Paşazade, Azimkar, Şair Fitnat ve Kızıltaş sokaklarının araç trafiğine kapatılacağını ve gerçekleştirilecek olan yayalaştırma çalışmalarının bütçesinin, Laleli esnafı ve Belediye tarafından ortaklaşa karşılanacağını söyledi.        

Proje bütçesi olan 4 milyon liranın yarısının, bölge esnafı tarafından kurulan Laleli Sanayici ve İş Adamları Derneği (LASİAD) tarafından karşılanacağını belirten Demir, İstanbul'un en önemli sorununun trafik ve otopark olduğunu ifade etti ve şunları söyledi:

ÖZEL ARAÇLA DEĞİL, TOPLU TAŞIMAYLA
''Tarihi Yarımada'da bu sorun daha da derinden hissediliyor. Laleli'de turizmin ve ticaretin yoğun olması, gündüz çalışanların oranının diğer bölgelere göre daha da yoğun olması trafik çilesini içinden çıkılmaz bir hale dönüştürüyor. Avrupa'da insanlar bu tip bölgelere özel araçlarıyla değil, toplu taşıma araçlarıyla gidiyor.

LALELİ'NİN EN BÜYÜK SORUNU TRAFİK
Alt Laleli'de ticaret çok yoğun. Kiralar da aşırı derecede yüksek. Esnaf, ekonomik krizin olduğu zamanda bile işlerinden memnunlardı. Bu bölgenin en büyük sorunu trafiktir. Dükkan önlerine konulan arabalar, hem görüntü kirliliği yaratmakta hem de trafiği altüst etmekte. Esnaf, nerede bulunduğunun farkında ve tüm talepleri, bölgenin gelişimi için. Biz de bu talepler doğrultusunda esnafın çalışmalarını desteklemeye çalışıyoruz. Projenin 4 milyon liralık bütçesi hakkında Laleli esnafından kullanılacak malzemeyi almalarını istedik. Biz de yapımı için ihale düzenliyoruz.''    

10.00-18.00 SAATLERİ ARASINDA
Demir, Alt Laleli bölgesinde yayalaştırma çalışmalarına 25 Nisan tarihinde başlamayı planladıkların belirterek, ''Bölgedeki çalışmaları 20 gün gibi kısa bir sürede tamamlamayı düşünüyoruz. Bez afişlerle yayalaştırma çalışmaları başlamadan önce bilgilendirme yapılacak. Yayalaştırma zamanlarını, 10.00 ile 18.00 saatleri arasında olmasını düşünüyoruz. Acil durumlar ve kısa süreli turist otobüslerine izin verilecek'' dedi.
        
GEDİKPAŞA DA YAYALAŞTIRILACAK
Tarihi Yarımada içerisinde üretim ve toptancılık alanlarının bulunduğu Gedikpaşa'nın esnafın yanlış tutumu nedeniyle çok kötü durumda olduğunu ifade eden Demir, ''Gedikpaşa ve Mercan'da, bir kamyon leğenin yüklenerek Anadolu'ya gönderildiğini görebiliyoruz. Tarihi Yarımada'nın geleceğini bu türden işlerde aramamak lazım. Biz yayalaştırma çalışmalarını yaparken, esnafı başka bir yöne çekmek istiyoruz'' diye konuştu.        

''ESNAF, BİR TARİHİ TEMSİL ETTİĞİNİ UNUTMAMALI''
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ve Koordinasyon Merkezi'nin aldığı kararlar doğrultusunda, yayalaştırma çalışmalarının, trafik sorununu çözmesi ve esnafa ticari açıdan kolaylık sağlamasının yanı sıra, tarihi açıdan çok önemli olan Tarihi Yarımada'nın güzelleştirilmesi ve korunması için de önemli olduğunu belirten Demir, şunları kaydetti:        

''Yayalaştırmayla, binaları, yerleşimi ve görselliği, düzenledikten sonra ortaya çıkacak Fatih'te, insanlar, bölgenin geleceğini görecek ve işlerini bu yönde belirleyeceklerdir. Zaman içerisinde herkes için makul olan yolu seçeceklerine eminim. Fatih esnafı, Türkiye'yi temsil etmenin ötesinde Osmanlı Devleti'ni de temsil ettiğini farkına varmalıdır. Biz, insanların bölgeye rahatça ulaşabilmeleri için uğraşıyoruz. Ama esnafın da çaba göstermesi gerekiyor. Esnafın duruşu, bölgenin uluslararası anlamda kültürümüzü anlatmalıdır. Birkaç sene sonunda,  buram buram tarih kokan, ticaret ve turizmin fevkalade iyi yerlerde olduğu, geleneksel görüntünün muhafaza edildiği temiz, nezih, güvenilir bir Tarihi Yarımada hayal ediyoruz.''

Sayfa Yükleniyor...