Yaz saatine seçim ayarı

Enerji Bakanı Taner Yıldız, 30 Mart Pazar günü saat 03.00'te geçilmesi planlanan yaz saati uygulamasına yerel seçimler nedeniyle 31 Mart Pazartesi günü geçileceğini söyledi.

Yaz saatine seçim ayarı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bakanlık binasında düzenlenen Türkiye Biyokütle Enerjisi Potansiyel Atlası (BEPA) tanıtım toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Yıldız, 30 Mart Pazar günü saat 03.00'te geçilmesi planlanan yaz saati uygulamasına yerel seçimler nedeniyle 31 Mart Pazartesi günü geçileceğini belirterek, Bakanlar Kurulu kararıyla pazarı pazartesiye bağlayan gece saatlerin 1 saat ileri alınacağını bildirdi.

Yıldız, "Seçim bitmiş, sayıma geçilmiş olacak. Bakanlar Kurulu, vatandaşlarımızın seçim zamanında bundan etkilenmemesini düşünerek böyle bir karar aldı. Belki 1 saatten dolayı herhangi bir partinin oy kaybına sebep olmaksızın bu gerçekleştirilmiş olacak" diye konuştu.

Yıldız, bir gazetecinin, "Başbakan hakkında kullanılan ifadelere yönelik açıklamalarınız oldu. Buna açıklık getirir misiniz?" sorusuna ise, "Bunu söyleyenler çok iyi bilirler. AK Parti kalsın ama Başbakan bulunmasın ya da hiçbir şey ortada kalmasın gibi görüşler var. Hangisi olursa olsun Başbakan'ın olmadığı konfigürasyonu düşünüyorlar. Bunu herkes görmeyebilir ama bunun bir vaka olduğunu bilmemiz gerekiyor. 'Uzun adam için 3 yıldan beri dua ediyoruz ama hala ayakta' diyen bir grup var. Azınlık mı, çoğunluk mu bilmem ama böyle bir grup var" yanıtını verdi.

Siyasi hayatta hangi liderin ne kadar zaman yönetimde bulunacağına vatandaşların karar verdiğini belirten Yıldız, "Eğer icraatlarımız beğenilmiyorsa sandık bunu belirler ve tercihlere saygı gösteririz. Yanlış usulün hiçbir zaman için ülkede tutmadığını görmemiz gerekiyor. Halkımızın bize verdiği yetkiyi kullanıyoruz. Herhangi başkasının duygularıyla olmaz bu iş" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Yıldız, "Kıbrıs'taki kaynakların Türkiye üzerinden batıya taşınması için herhangi bir çalışma var mı?" sorusuna da şöyle yanıt verdi:

"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Yerel Yönetimi arasındaki yumuşama tabiki önemli. Enerji açısından baktığımızda her iki toplumun da vatandaşlarına adaletli dağıtılması gereken bir yapıyı görüyoruz. Biz her zaman uluslararası münhasır ekonomik sahada yapılacak çalışmanın toplumunun tamamına yayılması gerektiğini söylüyoruz. Bu ortak metin önceki savımızı güçlendiren bir çalışmadır diye düşünüyorum.

Temennim Akdeniz'deki olumsuz siyasi havanın dağılıp, enerjiyle ilgili projelerin önünün açılmasıdır. Nasıl ki boru hattıyla Kıbrıs'a su götürüyoruz; benzer şekilde Türkiye üzerinden Avrupa'ya aktarılacak bir boru hattının yapılabileceğine inanıyorum. Yeter ki siyasi fizibilite uygun olsun. Enerji sektörü bunları hem finansman hem de teknik açıdan yetkilidir diye düşünüyorum.''

"İran'dan Türkiye'ye petrol şirketlerine yatırım yapma çağrısı geldi mi?" şeklindeki soruyu yanıtlayan Yıldız, "Şu anda Güney Pars sahasıyla alakalı yaptığımız çalışmalarımız gerekçesiyle yatırım yapmama kararı almıştık. Bunun üzerinde İran'ın yeni teklifleri olursa bunu değerlendirebileceğimizi söylemem lazım. Şu an itibariyle Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı olarak herhangi bir yatırım kararı bulunmamaktadır" diye konuştu.

"Kuzey Irak petrolüyle ilgili herhangi bir gelişme var mı?" sorusunu da yanıtlayan Yıldız, "400 bin varilleri geçen ve Irak'a ait olan petrolün Ceyhan'daki depolarda bekletildiğini ve uluslararası pazara açılmadığını söylemem lazım. Başında ne söz verdiysek biz onun arkasındayız. 6 yıldan beri Irak'ta kurulamayan sistemin Türkiye tarafından şeffaf olarak kurulacak olmasını paylaşmak istiyorum" yanıtını verdi.

İran'la yaşanan tahkim konusuna ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Yıldız, "Temennimiz şudur ki tahkimde talep ettiğimiz miktarın İran tarafından karşılanıyor olmasıdır'' dedi.

Tahkimin tarafsızlığına her zaman güvendiklerini kaydeden Yıldız, şöyle devam etti:

"Şu ana kadar bizim gördüğümüz tahkim kararlarının son derece isabetli olduğudur. İran'dan gelen doğalgaz miktarı 29 milyon metreküp civarında. Geçen haftalarda 18 milyon metreküpe kadar inmişti. Hamd olsun bunu vatandaşlarımıza sirayet ettirmedik. İran'ın tekrar normal miktarlara bu hafta içinde döneceğine inanıyorum. İran'la bizim herhangi bir fiyat revizyonu ile beraber kontratları yenilemeyle alakalı şu anda bir teklif yok. Talebimiz, geriye dönük de bunları çıkarmaktadır. Bunla alakalı müzakereler henüz sonuçlanmış değildir."

Sayfa Yükleniyor...