Yeni destek paketi duyuruldu: Turizmciler uygulamayı nasıl karşıladı?

Türkiye Bankalar Birliği, salgının etkilerinin azaltılmasını desteklemek amacıyla Turizm Destek Paketi uygulamasına başlıyor. Bu kapsamda turistik tesislere çeşitli ödeme kolaylıkları ile 10 milyar TL kredi sağlanacak. Destek paketini ntv.com.tr'ye değerlendiren turizmciler, kredi desteğinin firmaları rahatlatacak önemli bir hamle olduğu görüşünde. Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin, "Turizm sektörünün kışa girerken biraz nefes alabilmesi için bu desteğe ihtiyacı vardı" derken, Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu da, "Çalışma Bakanlığı'ndan devamını da bekliyoruz. Turizm firmalarını rahatlatan bir hamle oldu" ifadelerini kullandı.

Yeni destek paketi duyuruldu: Turizmciler uygulamayı nasıl karşıladı?

Arife Selin Gürer / ntv.com.tr

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) salgının etkilerinin azaltılması, üretim ve istihdam kapasiteleri ile piyasa değerlerinin korunmasını desteklemek amacıyla, turizm sektöründeki işletmeler yanında bu işletmelerin tedarikçilerinin maaş ve kira ödemeleri ile sözleşme veya faturaya bağlı sabit giderlerinin, nakit ihtiyaçlarının ve kurumsal kredi kartı harcamalarının karşılanması için Destek Paketi uygulamasına başlanacağını duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi ve Garanti Fonu kefaleti ile bankalar tarafından 10 milyar TL kredi sağlanacak. Krediler, 1 Kasım 2021 tarihini aşmamak kaydıyla, azami 12 ay ödemesiz dönem olmak üzere 48 ay vadeli olacak. Faiz oranı, sabit faizli krediler için azami yüzde 14,5, değişken faizli krediler için TLREF + 200 baz puan olarak belirlendi.

"ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM"

Turizm Destek Paketi uygulamasını ntv.com.tr'ye değerlendiren, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin, "STK'lar olarak pandemi döneminde böyle bir talebimiz olmuştu, devletimiz de kısa çalışma ödeneği ile sektöre çok ciddi destek verdi. Hem işletme sermayesi hem yatırım kredilerinin yeniden yapılandırılması çok önemli bir adım. 10 milyar TL çok ciddi bir destek. Turizm sektörünün kışa girerken biraz nefes alabilmesi için bu desteğe ihtiyacı vardı. Sezonun hemen sonunda açıklanması çok iyi oldu" dedi.

"SEKTÖRÜN BU DESTEĞE İHTİYACI VARDI"

Yerli turistin şu an memleketlerine döndüğünü ve pastırma yazı döneminde, kasım sonuna kadar iç pazar beklentilerinin bulunduğunu ifade eden Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, turizm için hazırlanan yeni kredi paketi için "Personelimizi yaşatabilmek ve üzerimizdeki finansman yükünü atabilmemiz için sektörün ihtiyacı olan bir uygulamaydı. Bu yıl sadece 3 ay çalışabildik, buna da şükrediyoruz. Dünya genelinde kitlesel turizm hareketinin olduğu bir iki ülkeden biriyiz. Çalışma Bakanlığı'ndan devamını da bekliyoruz. Turizm firmalarını rahatlatan bir hamle oldu" şeklinde konuştu.  

"SEKTÖRE NEFES ALDIRACAK"

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin ise, yaptığı yazılı açıklamada,  "Sıkıntıların devam ettiği turizm sektörü için olumlu bir gelişme. İşletmelerin bir nebze nefes almasını sağlacaktır" dedi. 

Uygulama detaylarının henüz Kredi Garanti Fonu tarafından açıklanmadığını belirten Eresin, şöyle devam etti: 

"Uygulama detayları da çok önemli. Detaylarına bakacağız. 2021 yılının da turizm açısından toparlanma olmasını beklemekle birlikte zor bir yıl olacağını düşünüyoruz. Turizm sektörü 2021 yılında da desteklenmesi halinde ekonomiye en güçlü katkıyı sunan sektör olacaktır. 

2021 yılında turizm gelirlerinde beklenen toparlanmayı sağlayabilmek için önlemleri şimdiden almak lazım. Hali hazırda bu yıl sonuna kadar geçerli KDV indirimleri başta olmak üzere, normalleşme desteği, kısa çalışma ödeneği ve bazı istihdam uygulamaları ile vergisel uygulamalar, sektör kuruluşlarının kredi yapılandırmaları gibi uygulamaların devamı sektör açısından çok önemli" dedi.

selin.gurer@ntv.com.tr

VİDEO: TURİZMDE YENİ NORMAL-ARŞİV

Sayfa Yükleniyor...