Yeni kriz önlemleri: Bölgesel teşvik, geçici iş

Hükümet, kriz sürecinde artan işsizliğin önlenmesi ve yeni yatırımların desteklenmesi için atılacak adımları belirledi. Kamuya geçici personel alımından yeni yatırımlara vergi teşviğine kadar birçok düzenleme hazırlanıyor.

Yeni kriz önlemleri: Bölgesel teşvik, geçici iş

Koordinasyon Kurulu, son iki toplantısını aynı gündemle yaptı.

Yatırımların desteklenmesine yönelik yeni teşvik kararları ve küresel kriz sürecinde yükselerek her ay yeni rekor seviyelere ulaşan işsizliğin önlenmesi ekonomi yönetiminin öncelikli konuları oldu.

Kurul, yeni yatırım teşvik sisteminin temel unsurlarını bölgesel ve proje bazlı destekler olarak belirledi.

Önce iller bazında değerlendirmeler yapılarak her ilde öne çıkabilecek sektörler belirlenecek. İl bazındaki gruplandırmaların yanı sıra bölgesel ayrımlarla da yatırımlara yardım yapılacak.

Bölgeler arası dengesizliklerin giderilmesi amacıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerine ilave destekler de gündeme gelecek. Yeni teşvik sistemi, gümrük muafiyeti, katma değer vergisi ve kurumlar vergisi indirimi, arazi tahsisi, enerji desteği gibi unsurlar içerecek.

Desteklenecek sektörler, rekabet gücü yüksek alanlarda belirlenecek. Yeni teşvik sistemi çalışmalarının iki haftaya kadar tamamlanması planlanıyor.

GEÇİCİ İSTİHDAM HAZIRLIĞI HIZLANIYOR
İstihdamın artırılması önlemleri içinse kurul, önümüzdeki hafta başında adım atmaya hazırlanıyor. Kurul, ilgili ekonomi birimlerine mevzuat çalışmalarının bu hafta tamamlanması talimatını verdi.

Krizle birlikte işgücü piyasalarında artan olumsuzlukların giderilmesi için kamuya geçici personel alımından gençler başta olmak üzere işsizlere mesleki eğitim kursları verilmesine kadar birçok önlem üstünde duruluyor.

Sayfa Yükleniyor...