Yeni likidite önlemi aldı, repoda vadeyi uzattı

Merkez Bankası, 19 Haziran'dan sonra 3 aya kadar vadeli repo işlemlerini kullanmaya başlayacak. Uzun vadeli repo ihaleleri 1 ay boyunca yapılacak.

Yeni likidite önlemi aldı, repoda vadeyi uzattı

Mayıs 2008'den beri yaşanan likidite sıkışıklığının en azından önümüzdeki 3-4 aylık süreçte zaman zaman artarak devam edeceğini öngören Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihalelerine ek olarak, uzun vadeli repo işlemleri başlatıyor.

Yazılı açıklama yapan Merkez Bankası, temel fonlama aracı olarak Temmuz 2008'den bu yana günlük bazda yapılan 1 haftalık repo ihalelerinin düzenli devam edeceğini vurguladı.

Önümüzdeki bir aylık süreçte her cuma günü 3 ay vadeli repo ihaleleri, izleyen dönemde ise likidite açığı öngörülerine bağlı olarak yine cuma günleri 1, 2 ya da 3 ay vadeli repo ihaleleri düzenlenecek.

Vade seçiminde, likidite sıkışıklığının süresine, işlem tutarlarının belirlenmesinde ise, sıkışıklığın düzeyine ilişkin öngörüler belirleyici olacak.

Merkez Bankası, uzun vadeli likidite belirsizliklerinin sürmesi nedeniyle, son durumda yüzde 11.25 olan borç verme faizini ilgilendiren teknik faiz indiriminin zamanlamasının daha sonra belirleneceğini kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...