Yeni pakette vergi indirimi sinyali

Başbakan Yardımcısı Ekren, yeni önlem paketinde talebi artırmak için mali disiplini bozmayacak şekilde vergi düzenlemelerine gidileceğini açıkladı.

Yeni pakette vergi indirimi sinyali

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, NTV/CNBC-e ortak yayınında ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi.


Ekren yeni önlem paketine ilişkin şunları söyledi: "Krize ilişkin tedbirleri 2008'in ikinci yarısından bu yana adım adım almaya başlamıştık. Arka arkaya gelen bu dördüncü paket olacak. Yeni pakette altyapı yatırımları ve faiz indirimleri de yer alacak. Dördüncü paketi muhtemelen seçim öncesinde çıkarırız.

Son pakette ortaya çıkan tablonun tamamlanması için gerekli inisiyatifler ne ona bakacağız. Birinci inisiyatif Eximbank'a kullanılacak. İçerideki talep konusunda da sıkıntı çekilmemesi gerekir. Talebi artırmak için vergi düzenlemelerine ilişkin de mali disiplini bozmayacak şekilde inisiyatif kullanacağız.

Kredi mekanizmasının sağlıklı çalışabilmesi için bir düzenleme gerekiyor. Son pakette dış talep, dış fonlamadaki daralma dikkate alınacak. Belli kritik sektörlerde iç ve dış talepteki sıkıntıdan dolayı biriken stokların eritilmesine ilişkin inisiyatif kullanacağız."

Ekren, önlemleri anlatırken otomotiv üretiminde Şubat ayındaki daralmayı gösteren son dakika bilgisi ekrana geldi.  Ekren bunun üzerine, "Biriken stokların eritilmesi konusundaki inisiyatifimizin doğru olacağını gösteren bir gösterge" diye konuştu.

KURDAKİ YÜKSELİŞ NORMAL
Dolarda son günlerde yaşanan yükselişi değerlendiren Ekren şöyle konuştu: "Yabancıların kendi ülkelerindeki likidite sorunlarını çözmek için likit piyasalardan çıkması normal. Kurda yükselişe de normal olarak bakmak lazım. Uluslararası yatırımcılara bakınca, ülkeleri grup olarak da değerlendiriyorlar. Türkiye'yi de Doğu ve Orta Avrupa sınıfında görüyoruz. Ancak oralarda yaşanan sorunlar bizde yaşanmıyor.

ÜÇ GÜNDE 1.5-2.7 MİLYAR DOLAR ÇIKTI
Kur yükselmeye başladığında açık pozisyonu olan, dolarla borçlanan ekonomik birimlerin de dolar talebi başlamış olabilir. Merkez Bankası bu nedenle döviz satım ihalelerine başladı. Perşembe, cuma ve pazartesi 3 gün boyunca günlük 500 ile 900 milyon dolar arası çıkışları oldu."

Başbakan Yardımcısı, Türkiye için temel sorunun dış fon ve dış talep olduğuna dikkat çekerek, "İmalat sanayiinde bir üretim azalışı adım adım devam ediyor. Ancak reel kesim güven endeksinde ve tüketici güven endeksinde hafif artışlar görülüyor. Ekonominin geneline bakınca olumsuzluk sürecinde bulunuyoruz. Ama bu olumsuzluğu yenebileceğimiz bir takım veriler de var" dedi.

BÜYÜMEDE REVİZYON YAPILACAK
Büyüme hedefinde revizyon yapılacağını belirten Ekren, bütçeye ilişkin yapılan eleştirilere şu yanıtı verdi: " 2009 bütçesi öncekilere göre daha fazla açık verecek. Bütçenin daralması yerine genişlemesi zaten kaçınılmaz. Böyle bir ortamda bütçe daralmaz, genişler." Ekren, IMF ile olan ilişkilerin seçimle bir bağlantısı olmadığını sözlerine ekledi.

MEMURA PARA DAĞITILACAK MI?
Memur ve emeklilere 200 ile 300 lira arasında para dağıtılacağı haberleri ekonomi yönetimince doğrulanmadı. Ekren konuya ilişkin olarak, "Burada toplam talebi artıracak doğrudan harcama kadar tüketilecek mal veya hizmetin fiyatını düşürecek enstrümanlar da önemli. Bunlar içinde geçici vergileri de düşünmek lazım" dedi.

yönetimi, para dağıtımı için sadece emeklilerin dikkate alınması halinde bile 8 milyona yakın kişinin kapsama gireceğini belirtiyor. Yardımın miktarına göre maliyetin 800 milyon TL ile 2.5 milyar TL arasında değişeceği vurgulanıyor.

Sayfa Yükleniyor...