Yeni stopaj da mahkeme yolunda

TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin, yeni stopaj düzenlemesine ilişkin olarak, yerli-yabancı ayrımının yerini şimdi şirket ve gerçek kişi ayrımının aldığını söyledi. Çetin, düzenleme bu şekilde yasalaşırsa dava açacaklarını belirtti.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, bugün Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Anayasa Mahkemesi'nin yabancılara sıfır stopaj ve yerliye yüzde 10 stopajla ilgili iptal kararının ardından yeni düzenlemeyi açıkladığını, buna göre, menkul kıymet gelirlerinde yerli-yabancı ayrımının kalkacağını yerine şirket-gerçek kişi ayrımı olacağını ifade ettiğini bildirdi.


Daha önce yerli-yabancı ayrımının yerini şimdi şirket ve gerçek kişi ayrımının aldığını ifade eden Çetin, açıklanan niyete ve çalışmaya göre menkul kıymet gelirlerinde bu kez gerçek kişi vatandaşlardan yüzde 10 stopaj alınacakken, aynı geliri elde eden bu kez şirket ise hiç vergi alınmayacağını kaydetti.

İktidar olan bir partinin meşruiyeti için en önemli davranış biçiminin yurttaşlar arasında, insanlar arasında, vergi geliri elde edilen gerçek ve tüzel kişiler arasında eşit davranma ve adaletli olma alışkanlığı ve refleksinin olması gerektiğini belirten Çetin, açıklamasında şu görüşleri ifade etti:

''AKP iktidara geldiğinden bu yana izlediği ekonomik politikalarda temel bir tercih yapmıştır. Bu tercih ana çizgileriyle Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları yerine yabancılardan yana olmak, tüketiciler yerine şirketlerden-sermayeden yana olmak olarak özetlenebilir. Bunu her alanda açıkça ve cüretkar bir tavırla uygulamıştır. Tüccar ve sanayicilerin vergi ve SGK borcunu defalarca affetmiştir. Tüketicilerin kredi kartı borçlarının ödenmesini kolaylaştırıcı hiçbir önlem almamıştır. Kriz bahanesiyle sermaye kesimine destekleri sürdürmüş, tüketicilerin alın gücünü artırıcı veya işsizliği önleyici hiçbir tedbir almamıştır. Tüketim vergileri dolaylı vergiler sürekli artmış, gelir-kar-kazanç üzerinden alınan vergiler sürekli azalmıştır.''

Bugün ilan edilen yasal düzenlemenin Anayasa Mahkemesi’nin önceki iptal kararları ilkelerine de açıkça aykırı olduğunu belirten Çetin, yasal düzenlemenin bu aykırılığının düzeltilmeden çıkarılması durumunda hiç tereddüt etmeden bu düzenlemeyi de Anayasa Mahkemesine göndermenin peşinde olacaklarını kaydetti.



Sayfa Yükleniyor...