Yeni zamlar yolda

Maliye Bakanı Şimşek, bazı ürünlerde ÖTV'nin artacağını, köprü ve otoyolların zamlanacağını söyledi.

Yeni zamlar yolda

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2010 yılı bütçesinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Komisyonda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi gelirlerindeki artışla ilgili ön görülerin iddialı olduğunu ancak, gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Söz konusu gelirlerin elde edileceği kaynakları anlatan Şimşek, şunları söyledi: ''Vergi gelirlerinde toplamda 29,7 milyar liralık artış ön görülüyor. Bunun 10,5 milyar lirası, maktu vergi ve harçlardaki güncellemelerden elde edilecek. 2009 yılında yapılan vergi indirimlerinin maliyetinin dahil edilmesi de 3,2 milyar lira... Petrol, tütün ÖTV'sine ilişkin yapılan düzenlemeler, cep telefonlarına ilişkin düzenlemeler, oradan da 3,3 milyar lira gelir elde edilecek. 29,7 milyar liranın 17 milyar lirası bu unsurlardan geliyor.

Bunu çıkardığınız zaman 12,7 milyar liralık vergi artışı ön görülüyor. Yani 7,9 puan artış. Tüm ekonomiler canlı organizmalardır. Şartlar gerektirirse bazı tedbirler de ortaya koyarız. Şu anda ön görülmeyen yeni gelişmeler olursa, (hiç bir zaman bunu yapmayız) demem. Dünya da Türkiye de bu dönemde çok belirsizlikle karşı karşıya. Şartlar gerektirdiği zaman gerek vergilerde, gerek harcamalarda düzenleme yapılır.

(Tütün ürünlerini kastederek) Arka plandaki varsayımlarda, doğru, bazı ÖTV düzenlemeleri öngörüyoruz.

Biz bugünden, tütün ürünlerine, şuna buna, şu kadar yapacağız dersek piyasalar için olumsuz açıklama olur. Zamanı geldiğinde değerlendirme yapıp sizlerle paylaşırız. Gelirlerdeki artış oranı iddialı görünmekle birlikte, gerçekleşebilir hedefler olarak görüyorum.''

ÖTV artışlarının, KDV üzerine etkisi olduğunu belirten Şimşek, ÖTV artışlarından dolayı KDV'de öngördükleri gelir artışının 979 milyon lira olduğunu söyledi.

Şimşek, lüks ve birinci sınıf lokantalarda KDV'nin yüzde 18'e çıkarılmasının da 300 milyon liralık ek gelir getireceğini kaydetti.

Tütün ürünlerinde özel tüketim vergisinin gerçekleşme tahmininin yüksek olduğunu anlatan Şimşek, ''Burada bir takım tedbirler alınabilir, denetimin etkinliği artırılabilir. Motorlu taşıtlardan alınan özel tüketim vergisi artışı yüksek, kabul ediyorum. Vergi indiriminin motorlu taşıtlar ÖTV'si üzerindeki etkisi 1,1 milyar liraydı. Rakamlar ciddi, kabul ediyorum. Cep telefonlarına ilişkin... Köprü ve otoyol ücretlerinde artış var kabul ediyorum. Onun da etkisi ortaya çıkacak. Maktu vergiler var tabii. Bunlara ek olarak enflasyon oranına bir takım güncelleme söz konusu. İç ve dış konjontüre bağlı olarak gerekirse ek tedbirler alınabilir'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...