Yeşil filizler değil, sarı otlar görüyorum

Krizde henüz dip noktaya ulaşılmadığını belirten ünlü ekonomist Roubini, "Ekonomide yeşil filizler yerine sarı otlar görüyorum" dedi.

Yeşil filizler değil, sarı otlar görüyorum

Küresel krizi önceden tahmin eden İstanbul doğumlu ABD’li New York Üniversitesi iktisat profesörü Nouriel Roubini, ekonomide yeşil filizlerden ziyade sarı otlar gördüğünü söyledi.

CNBC Europe'un sorularını yanıtlayan Roubini, durgunluğun W şeklinde bir grafik çizeceğini kaydetti.

Roubini "Gelişmiş ekonomilerde durgunluk yıl sonuna dek sürecek, iyileşme 2 yıl kapasite altı olacak. Bu süre zarfında ABD için büyüme tahminim yüzde 1-1.5, petrolün yıl sonunda 100 dolara yaklaşması ve artan bütçe açıklarıyla faizin yükselmesi nedeniyle, ekonomide toparlanma sekteye uğrayacak. Ekonomide yeşil filizlerden ziyade, sarı otlar görüyorum. bence henüz ana göstergelerde dip görünmedi ve çift dipli bir durgunluk yaşayacağız" dedi.

Piyasaları fazla iyimser bulan Roubini, gelecek aylarda "Şirket kârlılıkları açısından kötü sürprizler bizi bekliyor" dedi.

BÜYÜK BANKALAR GEREKİRSE PARÇALANMALI
Küresel mali denetimin kesinlikle reforma ihtiyacı olduğunu belirten Roubini şunları söyledi: "Bu kriz denetimdeki boşluklardan çıktı. Küresel bir mali denetim reformuna kesinlikle ihtiyacımız var. ABD, finansal denetim kurumlarının sayısını kesinlikle azaltmalı. Finans kurumlarının nakit ve sermaye yeterlilikleriyle risk yönetimi sistemleri güçlendirilmeli. maaş ve ikramiye ödemeleri de kurumların uzun vadeli menfaatiyle paralel olmalı. Diğer yandan, batmayacak kadar büyük bankalar gerekirse parçalanmalı. Aslında bu bir paradoks. Çünkü, krizde JP Morgan, Wells Fargo ve Bank of America gibi büyük bankalar, diğerlerini bünyelerine katarak daha da büyüdü."

Deflasyon sürecinin ardından 2011'de enflasyonun baş göstereceğini öngören Roubini, "Gelecek yıl bu zamanlarda, merkez bankaları krizden çıkış stratejilerini netleştirmeli" dedi.

AVRUPA'YI ZOR ZAMANLAR BEKLİYOR
Roubini, Avrupa ekonomisini de değerlendirdi: "Gelişen Avrupa ülkelerinin bankaları için, yabancı para birimlerinden borçlanma ve birbiriyle örtüşmeyen vadeler söz konusu. Avrupa bankalarının durumu zaten iyi değil. Avrupa'yı, hem ekonomisi zayıf olduğundan, hem de bankaları gelişen Avrupa ülkelerinin kredi riskini taşıdığından zor zamanlar bekliyor."

Sayfa Yükleniyor...