Yıldırım: Ovit Tüneli 2017 sonunda hizmete girecek

Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin en uzun karayolu tüneli olacak Ovit Tüneli'nin "Işık Göründü" töreninde konuştu. Yıldırım, tünelin 2017 sonunda hizmete gireceğini açıkladı.

Yıldırım: Ovit Tüneli 2017 sonunda hizmete girecek

Başbakan Binali Yıldırım, Rize'de Türkiye'nin en uzun karayolu tüneli olma özelliğini taşıyan Ovit Tüneli'nin "Işık Göründü Töreni"nde konuşma yaptı.

Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle: 

"Türkiye'nin geleceğini inşa etmek adına hayata geçirdiği projelerin en anlamlılarından biridir bu tünel. Bu tünel 1 milyar 140 milyona mal oluyor. Bağlantı yoluyla hizmete almamıza az zaman kaldı. Ulaştırma Bakanımız konuştu. 2018'de bitecek dendi. Olur mu? 2018'i bekler misiniz? Buradan müteahhitlere, bakanımıza söylüyorum. Bu tünel 2017'nin sonunda hizmete girecek.

"35 MİLYON LİRA TASARRUF SAĞLAYACAK"

Bu dağlarda teröre yer yok, tünele yer var. Ayder yaylasıyla Ovit yaylasını bağlıyoruz. Bu tünel hizmete girdiğinde tasarruf da var. Zamandan, yakıttan tasarruf var. 35 trilyon (milyon) yılda tasarruf sağlayacağız. Bittiğinde dünyanın ikinci büyük tüneli oluyor.

Havalimanınız da olacak. Havanızdan geçilmez o zaman. Denizin üzerine güzel bir havaalanı yapıyoruz, ihalesi yapıldı.

Türkiye hakkında ileri geri konuşanlar niye yapıyor biliyor musunuz? Türkiye köprüler yapıyor, Ovit Tüneli yapıyor, Zigana Tüneli'ni yapıyor... Türkiye bunları nasıl yapıyor? Kıskançlıktan ne yapacaklarını şaşırdılar.

Sizlerden bir konuda görüşünüzü almak istiyorum. Bir süredir gündemde anayasa değişikliği var. Bütün partiler söz verdi. Ama seçim sonrasında her biri bir tarafa çekildi.  Sözümüz söz, anayasa değişikliği de yapacağız, başkanımızı da seçeceğiz."

Yıldırım: Ovit Tüneli 2017 sonunda hizmete girecek - 1 Ovit Tüneli, Rize'nin İkizdere ilçesi ile Erzurum'un İspir ilçesi arasında bulunuyor.

TÜNELİN ÖZELLİKLERİ

Rize'yi Doğu Anadolu'ya bağlayacak tünel, bin 369 metresi çığ tüneli olmak üzere 14 bin 300 metre uzunluğunda. Tünelin giriş kotu bin 919 metre, çıkış kotu 2 bin 236 metre ve tünel içi boyuna eğim yüzde 2,13 olacak. Çift tüp şeklinde inşa edilen ve 800 milyon liraya mal olacak tünelin havalandırması için ayrıca yüzde 15 eğimle bin 710 metre uzunluğunda yaklaşım tüneli yapılıyor.

Ovit Tüneli'nin hizmete girmesiyle Karadeniz ile Doğu Anadolu Bölgesi arasında kışın yoğun kar ve çığ tehlikesi nedeniyle aksayan ulaşım, kesintisiz ve güvenli hale gelecek. Tünelin tamamlanmasıyla 250 kilometre olan Rize-Erzurum karayolu, 200 kilometreye düşecek.

Sayfa Yükleniyor...