Yıldız: 5 milyar doları nasıl ödeyecekler?

Başkent Gaz ihalesinin iptalini değerlendiren Enerji Bakanı Yıldız, ''İnsanın aklına şu soru geliyor; 1,2 milyar doları ödeyemeyen bir yapı 5 milyar doları nasıl ödeyecek?" dedi.

Yıldız: 5 milyar doları nasıl ödeyecekler?

Karamehmet-Kazancı ortaklığının 1.2 milyar dolarlık ihale bedelini yatırmaması nedeniyle iptal olan Başkent Gaz ihalesinin yankıları sürüyor.

Ankara'da bir toplantıya katılan Enerji Bakanı Taner Yıldız gazetecilerin ihalenin iptaliyle ilgili sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ''MMEKA'nın parayı ödeyememesi diğer kazandığı ihaleleri de etkiler mi?'' şeklindeki sorusu üzerine Yıldız, öncelikle paranın yatırılmamış olmasından hoşnut olmadığını belirtmek istediğini ifade ederek, hem doğalgaz hem elektrikte önemli bir özelleştirme sürecinden geçildiğini ve başarılı bir noktaya gelindiğini, kamunun bu nezakete dikkat ettiği kadar, özel sektörün de dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Yıldız, ''Bu süreç bir yapılandırma sürecidir Türkiye'de. Serbestleşmeyle, özelleştirmeyle alakalı önemli bir süreçtir. Hepimizin dikkatli olması lazım. Ama bu ortaklığın parasını yatırmamış olmasını da son derece olumsuz buluyorum'' dedi.

Özel sektörün daha dikkatli davranmasını isteyen Yıldız, Başkent Gaz ile ilgili de hızlı bir şekilde yeniden ihale yapılması gerektiğini söyledi. BOTAŞ'ın ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ödeme planlarının söz konusu ihale üzerine kurulu olduğunu ifade eden Enerji Bakanı, bunların üzerinde hızlıca tedbir alınması gerektiğini vurguladı.

Yıldız, MMEKA'nın kazandığı Boğaziçi Elektrik Dağıtım, İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş'nin (AYEDAŞ) özelleştirme ihalelerinin hatırlatılması üzerine, ''Aynı zamanda hemen insanın aklına şu soru geliyor; 1,2 milyar doları ödeyemeyen bir yapının 5 milyar dolarlık bir yapıyı ödeyemeyecek olmasını ve bununla alakalı zannediyorum süre uzatımı verilmeyecektir diye düşünüyorum'' diye konuştu.

31 MAYIS'A KADAR SÜRELERİ VAR
Çukurova ve Kazancı grubunun yüzde 50'şer ortaklıkla kurduğu MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş'nin Başkent Doğalgaz'da 1,2 milyar dolar ihale bedelini yatıramaması nedeniyle ihale dün iptal edilmişti.

İptal kararının ardından, Karamehmet-Kazancı ortaklığının en yüksek teklifi verdiği İstanbul Anadolu Yakası ve Boğaziçi Elektrik Dağıtım ihaleleri de kamuoyunun gündemine geldi. Söz konusu özelleştirmelerde ihale bedelinin yatırılması için 31 Mayıs'a kadar süre bulunuyor.

Mehmet Kazancı ve Çukurova Holding'in patronu Mehmet Emin Karamehmet'in yüzde 50'şer ortaklıkla kurduğu MMEKA şirketi, enerji ihalelerinde de ön plana çıkmıştı.

GEDİZ'DEN FERAGAT ETTİLER
MMEKA, Boğaziçi Elektrik Dağıtım, İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş (AYEDAŞ) ile Gediz Elektrik Dağıtım özelleştirme ihalelerinde en yüksek teklifi vermişti.

Ancak, Rekabet Kurumu 3 elektrik dağıtım bölgesinden birinden feragat etmeleri gerektiğini belirtince Gediz Elektrik Dağıtım, en yüksek ikinci teklifi veren firmaya bırakılmıştı.

İSTANBUL'UN ELEKTRİĞİNE 4.8 MİLYAR DOLAR
Karamehmet-Kazancı ortaklığı Boğaziçi Elektrik Dağıtım'ın özelleştirme ihalesinde 2 milyar 990 milyon dolar, İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş'nin özelleştirme ihalesinde 1 milyar 803 milyon dolarlık teklifte bulunmuştu.

Bu durumda, şirket Boğaziçi Elektrik Dağıtım ve İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş'de 4 milyar 793 milyon dolarlık taahhüt altına girmişti.

Sayfa Yükleniyor...