Yılmaz: Ne yaptığımızı biliyoruz, ihtiyatlı olun

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, dünya basınında tartışma yaratan faiz indirimi kararıyla ilgili "Ne yaptığımızı biliyoruz, neyi niçin yaptığmızı biliyoruz. İhtiyatlı olmak herkesin yararına" dedi.

Yılmaz: Ne yaptığımızı biliyoruz, ihtiyatlı olun

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2011 yılı para ve kur politikası programını açıkladı.

Yılmaz, 2011 ve 2012 yılı için enflasyon hedefini daha önce yüzde 5,5 ve yüzde 5 olarak açıkladıklarını hatırlatarak, ''2013 yılı hedefi ise orta vadeli program hazırlık sürecinde yine hükümet ile varılan mutabakata paralel olarak yüzde 5 olarak belirlenmiştir'' dedi.

Yılmaz, devlet iç borçlanma senedi alım  programını yenilemeyi hedeflediklerini, 2011'de esnek döviz alım ihalelerinin de devam edeceğini kaydetti.

Yılmaz, Merkez Bankası'nın politika duruşunda herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını, kanunda yer almayan bir konuyu kendilerine hedef olarak seçmediklerini ifade etti.

Yılmaz, Merkez Bankası'nın, 2011 yılında da, makroekonomik  riskleri ve finansal istikrarı gözetmeye devam edeceğini belirterek, bu amaçla para politikası ve likidite yönetiminin etkinleştirilmesine yönelik  uygulamalarını sürdüreceğini, ortaya çıkacak ihtiyaçlara göre, gelecek dönemde de likidite yönetimi stratejisinde değişikliklere gidebileceğini  söyledi.

ÖNCEDEN KARAR VERMEMEK LAZIM

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yılmaz, tartışma yaratan ve dünyada geniş yankı bulan yarım puanlık faiz indirimiyle ilgili olarak şunları söyledi: "Bizim aldığımız karar dünya kamuoyunun dikkatini çekti. Ne yaptığımızı biliyoruz, neyi niçin yaptığmızı biliyoruz. İhtiyatlı olmak herkesin yararına. Önceden karar vermemek lazım, bu kararın sonuçlarını görmek lazım. İçinde risk unsuru barındırır. Ama biz düşündük, taşındık böyle bir kararı aldık. Biz zorunlu karşılıkları tozlu raflardan indirdik, aktif bir para politikası aracı haline getirdik. Bizim yaptığımız geleneksel olmayan aracı kullanarak değil, geleneksel aracı da kullanarak bir karışım oluşturmak."

FAİZ KARARI ARTIK ÖĞLE AÇIKLANACAK
Ocak 2011'den itibaren Para Politikası Kurulu'nun faiz kararları saat 19.00 yerine saat 14.00'te açıklanacak. Yılmaz saatin değişme nedenini " derinleşti. Piyasanın açık olduğu saatte açıklayarak, aldığımız kararın etkisinin net olarak görünmesini amaçladık. Akşam yedide karar açıklandığında piyasalar kapalı. Bunun etkisini New York piyasasından takip ediyorduk. Etkisinin ne olduğunun ne olduğunu görelim diye 14.00'te açıklanmasına karar verdik" sözleriyle açıkladı. Yılmaz, faiz indirim kararının oy birliği ile alındığını kaydetti.

MART'A KADAR BELLİ OLSUN
Yılmaz, "Merkez Bankası'nda görev değişikliği en geç Mart ortasında belli olursa iyi olur" diye konuştu.

Yılmaz, toplantının ardından gazetecilerle sohbet ederken, bir gazetecinin görev süresinin 18 Nisan'da dolacağına işaret ederek, ''Neden Mart ortasında belli olmasını istediğini'' sorması üzerine, Mart ortasında ismin belli olması halinde 1 ay birlikte çalışma imkanları oluşacağını söyledi.

''Belki sizinle de devam edilebilir'' denilmesine karşılık, Yılmaz gülümseyerek ''bilmiyorum'' karşılığını verdi. Yılmaz, ''Daha önce yaptığımız konuşmalardan da sizin çok gönüllü olmadığınızı anlıyorum'' yorumu üzerine de, ''Doğru anlamışsınız'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...