Yoksulluk sınırı 3 bin 121 lira

Türk-İş, Ekim ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 958, yoksulluk sınırının ise 3 bin 121 lira olduğunu bildirdi.

Yoksulluk sınırı 3 bin 121 lira

Türk-İş, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay düzenli olarak yaptırdığı ''açlık ve yoksulluk sınırı'' araştırmasının Ekim ayı sonuçlarını açıkladı.

Araştırmanın sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması (açlık sınırı) 958 lira olarak belirlendi. Gıda harcamasıyla giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 121 lira olarak hesaplandı.

Son bir yılda mutfağa gelen ek yük 45 lira olurken, ailenin yaşam maliyeti ise bir önceki yıla göre 146 lira arttı. Ekim ayında ''mutfak enflasyonu'' aylık yüzde 0,93 yükseldi.

Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,93 arttı, 10 aylık artış ise yüzde 1,87 oldu. Yıllık ortalama artış oranı da yüzde 7,06 olarak hesaplandı. Ekim'de sütün zamlanması nedeniyle peynirin fiyatı da yüzde 6,7 yükseldi.

Kurban Bayramı öncesinde et ve sakatat ürünlerinin fiyatlarında bir değişiklik görülmezken Eylül ayında fiyatı 38 kuruşa yükselen yumurta bu ay 5 kuruş ucuzladı.

Bakliyat fiyatlarının değişmediği Ekim ayında, sebzenin ortalama kilogram fiyatı geçtiğimiz aya göre 17 kuruş, meyvenin ortalama kilogram fiyatı ise 14 kuruş geriledi.

Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta herhangi bir fiyat değişikliği olmadı, ancak tereyağının fiyatı yüzde 12,2 ve ayçiçek yağının fiyatı ise yüzde 1,7 arttı.

Sayfa Yükleniyor...