Yoksulluk sınırı 4 bin 500 lirayı aştı

Türk-İş'in araştırmasına göre, şubat ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 407 lira, yoksulluk sınırı 4 bin 584 lira oldu.

Yoksulluk sınırı 4 bin 500 lirayı aştı

Türk-İş tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptırılan "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının şubat ayı sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 407 lira 42 kuruş, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 4 bin 584 lira 44 kuruş oldu.

Şubat ayında bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise bin 741 lira 19 kuruş olarak hesaplandı. Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,75 azaldı. Gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla artış yüzde 7,64 oldu. Yıllık ortalama artış ise yüzde 14,36 olarak hesaplandı.

ET FİYATI YAPILAN MÜDAHALE SONUCU GERİLEDİ

Araştırmaya göre, süt ve peynir fiyatında (düşük oranlı da olsa) bir gerileme tespit edilirken, yoğurt fiyatı aynı kaldı. Ocak ayında fiyatı yüksek oranda artan ekmeğin aile bütçesine yüklediği ek harcama şubatta da devam ederken, aylık enflasyon artışına yansıması ortadan kalktı. Aynı grupta yer alan pirinç, makarna, bulgur, un, irmik fiyatı genel olarak değişmedi. Et fiyatı, yapılan müdahale sonucu geriledi. Tavuk fiyatı aynı kalırken, balık fiyatı biraz artış gösterdi. Balık fiyatı hesaplanırken (her zaman olduğu gibi) tezgahta bol bulunan ve fiyatı nispeten ucuz olan çeşitlere ağırlık verildi. Yumurta fiyatı bu ay 4 kuruş daha geriledi ve tanesi 42 kuruş hesaplandı.

RUSYA İLE KRİZ MEYVE VE SEBZEYİ UCUZLATTI

Yaş sebze-meyve fiyatları, mevsim koşullarının iyi olması ve Rusya'ya yapılan yaş sebze-meyve ihracatının gerilemesine de bağlı olarak bu ay geriledi ve aile bütçesine olumlu yansıdı. Geçtiğimiz ay 3,67 lira olarak hesaplanan ortalama yaş-sebze kilogram fiyatı bu ay 3,47 lira oldu.

Ortalama sebze fiyatı geçen ay 4,09 lirayken, bu ay 3,88 liraya geriledi. Ortalama meyve kilogram fiyatı ise 2,64 liradan bu ay 2,46 liraya geriledi. Hesaplama yapılırken (her zaman olduğu gibi) pazardaki mevsim ürünleri esas alındı ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi miktarından hareket edildi. Tereyağı ve margarin ile zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı bu ay yine aynı kaldı. Zeytinin ortalama kilogram fiyatındaki artış hem siyah hem yeşil zeytinde devam etti. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği) ürünlerinden fındığın fiyatındaki gerileme devam etti, diğerleri aynı kaldı.

Sayfa Yükleniyor...