'Yolsuzluk uzun zamandır var'

TÜSİAD'ın yaptığı araştırma, iş dünyasının gelecek dönemde yolsuzluğun artacağını düşündüğünü ortaya koydu. Konuyla ilgili açıklama yapan TÜSAİD Başkanı Dinçer, yolsuzluğun dönemsel değil, uzun zamandır var olduğunu söyledi.

'Yolsuzluk uzun zamandır var'

"Türkiye'de iş dünyasının yüzde 46'sı yolsuzluğun önümüzdeki dönemde artacağını düşünüyor."

Tespit, TÜSİAD tarafından hazırlanan yolsuzluk araştırmasından...

Araştırmaya göre yolsuzluğun en büyük nedeni gelir dağılımındaki eşitsizlik.

Kamu görevlilerinin kazanç ve güç kazanma isteği ile yasal mevzuatın uygulanmaması da diğer en önemli nedenler arasında yer alıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, 'yolsuzluğun sadece dönemsel değil, çok uzun zamandır var olduğunu' söyledi.

Dinçer, 'rüşvet ve yolsuzluğun tüm ülkelerin öncelikli sorunu olduğunu' söyleyerek iş dünyasına ve ülkelere olan maliyetine dikkat çekti.

TÜSAİD Başkanı, "İş dünyası özelinde rüşvet ve yolsuzluk, bir yandan piyasada rekabeti bozarak verimliliği düşürürken, diğer yandan da sosyal yapıda uzun süreli hasarlara, hukuk devleti güveninde erozyona ve elbette ülkelerin itibar kayıplarına neden oluyor" diye konuştu.

'YOLSUZLUK ARTMA EĞİLİMİNDE'
Sistematikleşme ve içselleştirilme ihtimalinden de büyük rahatsızlık duyduklarını ifade eden Dinçer, "Yolsuzluğun hem tarafı hem mağduru olan iş dünyasının algısını ölçmek için anket düzenledik. Anket teyit etti, Türkiye'de yolsuzluk var ve yolsuzluk algısı artma eğiliminde" ifadelerini kullandı.

'HER TÜRLÜ DESTEĞİ SAĞLAYACAĞIZ'
Dinçer, gelişmiş ülkelerin birçoğunun Avrupa Birliği gibi çeşitli platformlarda yolsuzluğu ana gündem maddeleri arasına alarak yolsuzlukla mücadelede küresel çözüm önerileri üretmeye çalıştıklarını belirtti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Türkiye’nin G20 başkanlığı döneminde yolsuzlukla mücadeleye ilişkin bir stratejisinin olacağını açıklamasının önemli bir açılım olduğunu belirtti ve şöyle devam etti:

"Özellikle Türkiye'nin ev sahipliğine yakışır. Tüm dünyaya örnek uygulanabilir. Evrensel nitelikte politikalar geliştirebileceğimize inanıyoruz. TÜSİAD olarak G20’nin iş dünyası ayağı olan B20’deki aktif rolümüzle bu konuda her türlü desteği sağlayacağız."

TÜSAİD'ın yolsuzluk anketinden dikkat çeken diğer ayrıntılar şu şekilde:

- Katılımcıların yüzde 60'ı karşı karşıya kaldığı bir yolsuzluğu ihbar etmeyeceğini belirtiyor.

- Bunun en büyük gerekçesi ise yasal bir ihbar mekanizması bulunmaması.

- İhbarın sonuç vermeyeceğinin düşünülmesi, kimliğinin ifşa edileceğinden çekinilmesi ve bir ödüllendirme sisteminin olmaması da diğer nedenler olarak gösteriliyor.

- Rüşvet ve yolsuzluğu orta derecede önemli bir sorun olarak gören iş dünyasına göre en büyük sorun ise vergilerin yüksekliği.

- Araştırmaya göre iş gücü maliyetleri ve kayıtdışı de iş hayatının en büyük sorunları arasında başı çekiyor.

- Buna karşın, vergilerin yüksekliği, iş gücü maliyetleri ve kayıtdışı ekonomiyi daha önemli sorunlar olarak sıralayan iş dünyası, rüşvet ve yolsuzluğu orta derecede önemli bir sorun olarak nitelendiriyor.

Sayfa Yükleniyor...