Yuan kararı nasıl yankı buldu?

Çin, 2008 Temmuz'dan bu yana dar bir bantta tuttuğu yuanı, kademeli bir şekilde daha esnek hale getireceğini açıkladı. Çin'in bu kararı, batılı ülkeler tarafından olumlu karşılandı.

Yuan kararı nasıl yankı buldu?

Çin Merkez Bankası, yuanı kademeli olarak daha esnek hale getireceğini açıkladı. Ancak banka, bunun yuanın tek seferde yeniden değerleneceği veya ciddi bir şekilde değer kazanacağı anlamına gelmediğini vurguladı.

Yuanın olması gereken değerden fazla uzak olmadığını belirten Çin Merkez Bankası, yuanın ciddi şekilde değer kazanmasını gerektirecek bir neden olmadığını kaydetti.

Banka, temel olarak yuanı makul ve dengeli bir düzeyde tutacaklarını açıkladı.

Kuru dinamik bir şekilde yöneteceklerini belirten Çin Merkez Bankası, yuan reformunun herhangi bir ülkeyle ikili ticareti hedeflemediğine dikkat çekti.

Banka, yuan reformunun enflasyonun aşağı çekilmesine ve varlık balonlarını küçültmeye yardım edeceğini ifade etti.

Çin Merkez Bankası, dolar/yuan kurunu, küresel kriz nedeniyle, Temmuz 2008'den bu yana dar bir bant aralığında sabit tutuyordu.

Banka, 2005'te yuanın değer kazanmasına izin vermiş ve 3 yıllık süreçte yuan dolar karşısında yüzde 21 değer kazanmıştı.

Çin'in kur politikasını esneteceği sinyalini vermesi, batılı ülkeler tarafından olumlu karşılandı.

AB Başkanı Barack Obama, Çin'in yuan hamlesinin daha dengeli bir küresel ekonomiye katkıda bulunacağını belirtti.

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, kararı memnuniyetle karşıladıklarını, ancak Çin'den etkin bir uygulama beklentisi içinde olduklarını belirtti.

Çin'in yuan adımı, Avrupalıları da sevindirdi. Eurogroup Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Merkez Bankası, Çin’in açıklamalarından memnuniyet duyduklarını bildirdi.

AB Komisyonu, Çin’in kararını uygulamaya geçirmesinin küresel büyümeyi daha istikrarlı hale getireceğini belirtti.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ise Çin'in yuanın esnekliğini artıracağını açıklamasının ülkede hanehalkı gelirlerini ve yerel yatırımları destekleyeceğini belirtti.

Sayfa Yükleniyor...