Yüksek maaş alan gurbetçiden kesinti

Maliye Bakanlığı, Almanya'da çalıştıktan sonra emekli olan ve yıllık 10 bin Euro'ya kadar maaş alanların gelirlerinin vergiye tabi tutulmayacağını, ancak bu tutarı aşanların maaşlarından yüzde 10 oranında vergi kesintisi yapılacağını bildirdi.

Maliye Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 1 Ocak 1990 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayan Türkiye- Almanya Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmasının 21 Temmuz 2009 tarihinde Almanya tarafınca feshedildiği hatırlatıldı. Anlaşmanın revize edilmesine yönelik bugüne kadar 5 tur görüşme yapıldığı kaydedilen açıklamada, yeni anlaşmanın dün Ankara'da parafe edildiği belirtildi.

Açıklamada, yeni parafe edilen anlaşma çerçevesinde mutabakata varılan hususlar şöyle sıralandı:

''-Müteahhitlik hizmetleri yönünden iş yeri oluşması için gereken süre iki ülkede de eski anlaşmada olduğu gibi 6 ay olarak belirlenmiştir.

-Ülkemizde yabancı sermaye girişi ve teknoloji transferinin teşvik edilmesine yönelik olarak, temettü faiz ve gayri maddi hak bedelleri üzerinden gelirin doğduğu yerde alınacak vergi oranları da OECD Model Vergi Anlaşması hükümleri dikkate alınarak yeniden düzenlenmiştir.

-Almanya'da emekli maaşları halihazırda yüzde 12 oranından başlamak üzere artan oranlı olarak vergilendirilmektedir. Revize edilen anlaşmada da emekli maaşlarının yalnızca gelirin doğduğu devlette vergilendirilmesi Almanya tarafınca önerilmiş olmasına karşın, Türk vatandaşlarımızın bundan fazlaca etkilenmemesi yönünde gerekli düzenlemeler yapılmıştır.

Söz konusu düzenlemelere göre Almanya'da çalıştıktan sonra emekli olup yıllık toplam 10 bin Euro'ya kadar maaş alanların, bu gelirlerinin vergiye tabi tutulmaması kararlaştırıldı. Bu tutarı aşanların da, yüzde 10 oranında vergiye tabi tutulması hususunda mutabakat sağlandı.

-Anlaşmada ayrıca vergi tahsilatında yardımlaşma konusunda her iki ülkenin birbirleriyle idari yardımlaşmada bulunmalarını sağlayan düzenlemeler yer almıştır.'' (TAL-KUM)

06.05.2010 12:07:01

Sayfa Yükleniyor...