Yunan adalarında ucuz tatil hayali bitecek mi?

Yunanistan krizden çıkmak için AB'ye vergi artışı planı sundu. Adalar'daki konaklama vergisinin % 6,5'tan % 13'e, restoranların vergisinin de % 13'den % 23'e çıkması gündemde. Türkler için Çeşme-Bodrum'dan çok daha ucuz diye tercih edilen Yunan Adaları'nın cazibesi bitecek mi?

Yunan adalarında ucuz tatil hayali bitecek mi?
Kolay vize uygulamaları sonrası bu yıl yakın Yunan adalarına  1 milyon Türk'ün gitmesi bekleniyor...

Uluslararası kreditörlerin Yunan hükümetinin sunduğu reform önerilerini kabul etmemesi, ülkeye giden tatilcileri de etkiliyor. Euro’dan çıkış tehdidi ve krizden çıkmak için başta Adalar olmak üzere artırılması planlanan vergiler ülkedeki turizmcileri de düşündürüyor.

ÇİPRAS'IN ACI REÇETESİNİ AB KABUL ETMEDİ

Başbakan Aleksis Çipras’ın euro’da kalabilmek için restoranlar ve adalara yönelik vergi artışı planı, uygun fiyatlı bir destinasyon haline gelen ülkedeki turizm hareketini de vurabilir. Borç içindeki Yunan hükümeti, özellikle Yunan adalarına yönelik özel vergi muafiyetlerinin terkedilmesini planladığını açıkladı. Bu da Mikonos ve Santorini gibi turistlerin gözde adalarında satın alınan eşya ve hizmetten daha fazla vergi alınması anlamına geliyor. Yunanistan’a bu yıl 25 milyon turistin gitmesi ve bu yolla elde edilen gelirin ülke ekonomisine ciddi katkı yapması bekleniyor. Yunan adaları Türklerin de gözde destinasyonları arasında. Türkiye’den her yıl Yunanistan’a 900 bin kişi gidiyor. İngilizler de bu ülkede en çok tatil yapan gruplar arasında. Her yıl ülkeye 2 milyon turist gönderen İngilizler, olası yeni vergi kararlarından rahatsız. İngiliz gazeteleri, bu durumun turist sayısını azaltabileceğini belirtiyor.

Yunan adalarında ucuz tatil hayali bitecek mi? - 1

RESTORAN SAHİPLERİ VE OTELCİLER İSYAN ETTİ

Yunanistan’ın Turizm Bakanlığı, KDV artışı konusunda henüz görüşmelerin sürdüğünü henüz artış yapılmadığını belirtti. Adalardaki yüzde 6.5 olan KDV’nin yüzde 13’e çıkarılması planlanıyor. Bu ve benzeri vergi artışları ülkedeki tatil maliyetini artıracak.
Yunan hükümeti, KDV artışı dahil diğer vergi artışları ve harcamaları kısmayı teklif olarak sundu. Buna göre bazı adalarda konaklama vergisindeki yüzde 30’luk indirim kaldırılarak vergi yüzde 6.5’den yüzde 13’e çıkarılacak. Plana göre, restoranlardaki yemek üzerindeki verginin de yüzde 13’den yüzde 23’e çıkarılması düşünülüyor.
Ülkedeki restoran sahipleri bu vergi artışının ‘ölüm öpücüğü’ olabileceği konusunda da uyarıda bulundu. Otelciler de vergide artışın turizmi öldüreceğini belirtti.

YUNAN TURİZMCİLER TÜRKİYE'Yİ KAYBETMEK İSTEMİYOR

Bir Yunan gazetesine konuşan Restoran Zincirleri Birliği Başkanı Thanassis Papanikolau, “2011 yılında da benzer bir vergi artışı yapıldı. Yiyecekte verginin yüzde 13’den yüzde 23’e çıkarılması 4 bin 500 restoranın kapanmasına neden oldu. 40 bin kişi de işini kaybetti” dedi. Otelciler de vergide bir artışın milyonlarca turisti ve tur operatörünü daha ucuz destinasyonlara yönlendireceği konusunda uyarıda bulundu.

Henüz vergiler uygulamaya girmese de ülkede tatil yapmak isteyenlerin kafası karışmış durumda. Pek çok Avrupalı turist gibi Türkler de acaba ‘tatilimi iptal etmeli miyim’ diye düşünmeye başladı. Yunan Turizm Konfederasyonu’nun (SETE) Başkanı Andreas Andreadis, endişe etmek için bir neden olmadığını belirterek, tatilcilerin bir sorun yaşamayacağını söyledi.

Yunan adalarında ucuz tatil hayali bitecek mi? - 2 Sarp Özkar (Pronto)

'VERGİ ARTIŞI BU SEZONA YETİŞMEZ'

Prontotour Pazarlama Müdürü Sarp Özkar: Türkiye’den Yunan adalarına olan talep her yıl yüzde 10-15 oranında artıyor. Bu yıl da benzer bir artış bekliyoruz. Yunan ekonomisinin iyi olmaması nedeniyle fiyatlar düştü. Yeme içme ve seyahat için tercih edilen bir nokta oldu. Ülkeye karayoluyla da gidenlerin sayısı artı. Şu anda talepte artış var. Bu kriz söylentileri Türk tatilcinin talebini etkilemedi. Aksine herkes pozitif. Bahsedilen ek vergiler daha uygulamaya konulmadı. Belki konulduktan sonra fiyatlar çok artarsa olumsuz etkilenebilir. O da gelecek sezonları bulur. Şu anda çok iyi satan bir destinasyon. Bu yıl da talepte yüzde 15’e varan bir artış bekliyoruz.

3 GECE 4 GÜN TATİL 400 EURO'DAN BAŞLIYOR

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da, vergilerin henüz yürürlüğe girmediğine işaret ederek, şunları söyledi: “Türkiye’den her yıl Yunanistan’a 900 bin kişi gidiyor. Bu yıl 1 milyonu bulur. Yunanistan’dan Türkiye’ye gelen sayısı ise 800 bin. Türkiye’de kıyı bölgesi, Yunanistan’da ise adalar merak ediliyor. Vergiler artsa bile insanlar bu merakından vazgeçmez. Bu sezon hiç etkilenme yok, aksine talepte artış yaşanıyor. Şu anda ülkede 3 gece 4 günlük bir tatilin maliyeti 400-700 euro civarında.”

Sayfa Yükleniyor...