'Yunanistan borç yapılandırma istedi'

Yunan basını, Yunanistan'ın AB ve IMF'den borçlarını yeniden yapılandırmasını istediğini yazdı.

Yunanistan'da yayımlanan Eleftherotypia gazetesi, Yunanistan'ın Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'na, borçlarını yeniden yapılandırmak istediğini bu ay başında ilettiğini ve konu hakkındaki görüşmelerin Haziran ayında başlamasının beklendiğini bildirdi.

Yunanistan Maliye Bakanlığı'ndan bir kaynak ise borç yeniden yapılandırması haberini yalanladı.

Ağır borç yükü altında bulunan ve AB/IMF'den mali yardım alan Yunanistan'ın borçlarını yeniden yapılandırmak istediği yönünde basında çıkan haberler daha önce Yunan maliye bakanı ve AB ile IMF yetkilileri tarafından yalanlanmıştı.

Gazetenin haberinde "Hükümetin talebi, Maliye Bakanı Yorgo Papaconstantinou tarafından Nisan başında Macaristan'da yapılan gayrı resmi AB maliye bakanları toplantısında iletildi" denildi.

Haberde ayrıca ABD Hazine Bakanı Timothy Geither'in de borç yapılandırmasından yana olduğunu belirtildi ve "(Geithner) Papaconstantinou'ya, bunu yapmalısınız, dedi" ifadesi yer aldı.

Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yorgo Provopoulos, borçların yeniden yapılandırılması halinde emeklilik fonları ve merkez bankası varlıklarının zarar göreceğini ve sermaye piyasalarına erişiminin kesileceğini belirterek, bu durumun tercih edilir olmadığını kaydetti. Provopoulos merkez bankasının yatırımcılara yönelik hazırladığı bir açıklamada, "Yunanistan Merkez Bankası geçen yıl Ekim ayından bu yana yeniden yapılandırmaya ihtiyaç duyulmadığını ve bunun tercih edilir olmadığını açıkça ifade ediyor" dedi.

Merkez bankası Yunanistan'da ekonomik daralmanın bu yıl da süreceğini ve gayrı safi yurtiçi hasılanın yüzde 3 civarında daralacağını tahmin ediyor.

EURO GERİLEDİ
Yunanistan'ın yardım alacağı haberinin ardından Euro dolar karşısında 1,4299'a kadar geriledikten sonra 1,4350'ye kadar toparlandı.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, cuma günü bakanlar kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, AB, ECB ve IMF'nin, 2015 yılına kadar 50 milyar Eurol'uk özelleştirme ve tasarruf tedbiri talebi çerçevesinde uygulanması kararlaştırılan üç yıllık programın genel hatlarını açıklamıştı.

Başbakan, Yunanistan;ın içinde bulunduğu mali krizden kurtulması için borçların değil, ülkenin yeniden yapılandırılması gerektiğini söylemişti.

Sayfa Yükleniyor...