Yunanistan borçlarını ödeyebilecek mi?

Küresel krizden en ağır etkilenen Yunanistan'ın borçlarını ödeyemeyeceği kaygısı Avrupa ülkelerini korkutuyor.

Yunanistan borçlarını ödeyebilecek mi?

Daily Telegraph'ın manşetinde ise, Avrupa Birliği'nin para birimi Euro'nun karşı karşıya kaldığı yeni bir kriz olasılığı yer alıyor.

Küresel krizden en ağır etkilenen Avrupa ülkesi Yunanistan'ın borçlarını ödeyemeyeceği kaygısı, birliğin en üst düzey mali yetkililerinden biri tarafından dile getirilince piyasalardaki etkisi de sert oldu.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, ''Atina borçlarını ödeyemezse ellerinde Yunan tahvilleri bulunanlar da zarar ederler'' diye konuştu.

Daily Telegraph, Yunanistan'ın 10 yılık hazine bonolarında faizin yüzde 13'e fırladığını yazdı. Gazete karşılaştırma yapmak için benzer tahvillere Almanya'nın yüzde 3 faiz ödediğini de anımsattı.

Yunanistan'ın mali tablosu Haziran ayında uluslararası bir heyet tarafından incelenecek. Alman Bakan, "Bu inceleme sonunda Yunanistan'ın borçlarını ödeyemeyeceği ortaya çıkarsa bir şeyler yapmamız gerekebilir" dedi.

Schaeuble'e göre, Yunanistan'ın alacaklıları vade uzatımı ya da daha düşük geri ödemeleri kabul etmekten başka seçenek bulamayabilirler.

Avrupa Birliği bankaları da, Yunanistan'ın en büyük alacaklısı olduğu için gazete "Borçların yeniden yapılandırılması da Avrupa mali sistemine hasar verecektir" yorumunu yaptı.

Avrupa Birliği'nin ekonomiden sorumlu yetkilisi Olli Rehn de ''Borçların yeniden yapılandırılmasının bankacılık sektöründe zincirleme reaksiyona neden olacağına da şüphe yok'' açıklamasını yaptı.

Daily Telegraph, zincirleme reaksiyonun halkaları arasında, İrlanda ve Portekiz gibi ülkelerin olabileceğine de dikkat çekiyor.

Sayfa Yükleniyor...