Yunanistan için kritik hafta

AB ve IMF Yunanistan'ın bütçe açıklarını kapatma çabalarını bu hafta değerlendirecek.

Yunanistan için kritik hafta

Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileri, Yunanistan'ın bütçe açıklarını kapatma yolundaki çabalarının ne ölçüde başarılı olduğu konusundaki kararını bu hafta açıklayacak. Ancak Yunan halkı, artık sabrının sonuna geldiği mesajını veriyor.

Geçen yıl AB ve IMF'den 110 milyar Euro'luk yardım paketi alan Yunanistan, karşılığında bütçe açıklarını kısarak ulaşmasıgereken hedefleri tutturmakta zorlanıyor. Bu nedenle ülke 327 milyar Euro tutan borcunu ödeyemez duruma düşebilir. Buborç, Yunanistan'ın ekonomik üretiminin yüzde 150'si ne denk.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) yönetim kurulu üyesi Lorenzo Bini Smaghi, Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada Yunanistan'ın temerrüde düşmesine karşı ciddi uyarıda bulundu ve bu ülkenin borçlarının yeniden yapılandırmasının düzen içinde yapılabileceğini sanmanın bir masal olduğunu söyledi.

Bini Smaghi, "Finans piyasalarına bakarsanız, 'yapılandırma' ya da 'yumuşsak yapılandırma' denildiğinde piyasalarınçıldırdığını görürsünüz. Bu da gösteriyor ki bu işi kolaylıkla yapmak mümkün değil. En azından şimdiki ortamda mümkün değil. Yunanistan temerrüde düşerse Yunan bankacılık sistemi çöker. O zaman da muazzam bir sermayelendirme gerekir ki o para nereden bulunacak?" dedi.

Bini Smaghi, Yunanistan'ın varlık satışı ve vergi düzeninde değişiklik yaparak borçlarını azaltmasının mümkün olduğunusöyledi.

HALKIN TEPKİSİ
Onbinlerce Atinalı dün başkentin ana meydanını doldurarak ülkeyi yönetenleri kınadı ve daha fazla kemer sıkma talepeden IMF'ye karşı öfkeli gösteriler yaptı.

Tasarruf politikalarını protesto eden siyah maskeli gençler bu eylemlerini geçen yıldan beri sürdürüyorlardı ancak parlamento binasının karşısındaki Syntagma Meydanı'nı dün dolduranlar, bir sınıf mücadelesi amacı gütmeyen çocuklu ailelerve yaşlılar oldu.

Sendikaların ya da muhalefet partilerinin çağrısından çok Facebook haberleşmesiyle toplanan halk, parlamento binasını göstererek "Hırsızlar, hırsızlar" diye protestoda bulundu.

Başbakan Yorgo Papandreou, bugün partisi PASOK'u toplayarak Yunanistan'a uluslararası yardımın devamı için yeni tasarruf önlemleri için destek isteyecekti fakat partiden dün yapılan ancak neden belirtilmeyen bir açıklamayla bu toplantınıniptal edildiği duyuruldu.

Geçen yıl oluşturulan kurtarma planına göre Yunanistan'ın 2012'den itibaren finans piyasalarından borçlanacak durumageleceği hesaplanıyordu ancak bunun gerçekleşmesi artık mümkün görülmüyor. Bu durumda AB, Yunanistan'ın 2012 ve 2013 yılları için finansman ihtiyacını karşılayacak yeni bir plan üzerinde çalışıyor.

Sayfa Yükleniyor...