Yunanistan iki ülkeye 124 milyar dolar borçlu

Fransa ve Almanya'nın Yunanistan'dan 124 milyar dolar alacaklı olduğu ortaya çıktı.

Yunanistan iki ülkeye 124 milyar dolar borçlu

Girdiği ağır borç krizinde piyasalardan borçlanamayarak IMF destekli AB kurtarma paketine başvuran Yunanistan'a karşı adeta 'iyi polis-kötü polis'i oynayan Fransa ve Almanya'nın bu ülkeden 124 milyar dolar alacaklı olduğu ortaya çıktı.

Uluslararası Ödemeler Bankası'nın (BIS) 2009 yılı sonu verilerine göre yabancı bankaların Yunanistan'dan 242 milyar dolar alacağı bulunurken Fransız ve Alman bankaları 123,8 milyar dolarla bu miktarın yarıdan fazlasını oluşturuyor.

2009 sonu itibariyle Yunanistan'dan alacaklılar arasında ilk sırayı 78,8 milyar dolarla Fransız bankaları alırken 45 milyar dolarla Alman bankaları ikinci sırayı alıyor.

İflas sınırındaki Yunanistan'dan diğer büyük alacaklılar arasında 16,6 milyar dolarla ABD, 15,4 milyar dolarla İngiltere, 12,2 milyar dolarla Hollanda, 9,8 milyar dolarla Portekiz ve 8,6 milyar dolarla İrlanda bankaları bulunuyor.

BIS, Türk bankalarının ise Yunanistan'tan sadece 391 milyon dolar alacaklı olduğunu bildirdi.

Yunanistan'ı kurtarmaktan daha çok ülkedeki alacaklarını güvence alt ına almaya çalışan Fransa ve Almanya'nın, yabancı bankaların haklarını korumada hassas davranan IMF'yi bu nedenle sürece dahil ettiği belirtiliyor.

AB dışişleri bakanlarının Lüksemburg'daki toplantısına katılan Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, yaptığı açıklamada, Yunanistan'a hızlı yardıma karşı çıkarak bu ülkenin "öncelikle ev ödevini yapması gerektiğ ini" söyledi.

Westerwelle, iflastan kurtulmak için acilen kurtarma paketine ihtiyaç duyan Yunanistan'ın öncelikle IMF ile yeni önlemler içeren somut paket üzerinde uzlaşmasına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Alman koalisyon hükümetinin Yunanistan'ı kurtarma paketi üzerinde henüz uzlaşmadığını belirten Westerwelle, "Avrupalı vergi verenlerin günü gününe uymayan bir ülkenin hatalarını telafi etmesinin beklenemeyeceğini" kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...