Yunanistan krizden kendi çabasıyla çıkacak

Yunanistan Maliye Bakanı Papacostantinau, bütçe açığını düşürme kararından geri dönüş olmadığını söyledi. Bakan, bir Euro Bölgesi ülkesi olarak kendi sorunlarını kendilerinin çözeceğini ve IMF'den parasal destek almayacaklarını kaydetti.

Maliye Bakanı George Papacostantinau, bütçe açığını kısmaya kararlı olduklarını söyledi.

CNBC'nin stüdyo konuğu olan Papacostantinau, verdikleri kararın geri dönüşü olmadığını kaydetti.

Papacostantinau "Başbakanımız düşük gelirliyi koruyacak ve özel sektörün ihtiyacı olan reformları yürürlüğe koyacak dengeli bir plan açıkladı. Mali sistemde değişiklikler, emeklilik reformu, rekabetçilik reformu yapılacak. Bütçe açığını düşürmek için elimizden geleni yapmaya karar verdik. Grev gibi sosyal tepkiler olsa da, bizim için geri dönüş söz konusu değil" dedi.

Papacostantinau, bütçe açığını kısmak için gerçekçi bir plan izlediklerini belirtti.

Papacostantinau şunları söyledi: "Kamu sektörünün boyutunu ve maliyetini düşürmeyi ve gelirleri arttırmayı amaçlıyoruz. Gerçekçi ve uygulanabilir bir planımız var. Vergi tabanı genişletilecek, muafiyetler azaltılacak ve vergi ödemesi gerekip ödemeyenden vergi alınacak. 2010 bütçemizde kamu sektöründeki faaliyet giderlerinin yüzde 10 azaltılması öngörülüyor. Bunun, yüzde 25'i harcamaların kısılmasından geçiyor. Bakanlıklar plandan haberdar, her biri Ocak ayının sonunda 3 yıllık bir maliyet kısma planı ve bütçe hazırlayacak. Eğer bunu yapamazlarsa, şu anda yüzde 12.7 olan bütçe açığı/milli gerli oranını istediğimiz gibi, 2010'da yüzde 9'un altına çekemeyiz. 2015'e kadar bu oranın yüzde 3'ün altına inmesini amaçlıyoruz."

Papacostantinau, IMF'den para yardımı talep etmeyeceklerini belirterek, "Euro Bölgesi ülkeleri sorunlarını kendi içlerinde çözerler. Biz de sorunlarımızı kendimiz aşacağız. IMF'den vergi reformu konusunda bize yardımcı olmalarını isteyebiliriz. Ancak, parasal açıdan IMF desteği almayacağız" diye konuştu.

Papacostantinau, Yunan kamu sektörünü daha rekabetçi haler getirmek için alacakları önlemleri de anlattı: "Kamu sektöründe personel giderleri azaltılacak. 2010'dan itibaren işe alımlar durdurulacak. 2011'den itibaren ise emekli olan 5 kişiye karşılık bir kişi işe alınacak. Diğer yandan, kamu çalışanlarından 2000 Euro'nun üzerinde maaş alanların maaşı dondurulacak. Bordroları yüzde 10 azaltacağız."

Sayfa Yükleniyor...