Yunanistan önce 'şans'ını deneyecek

Yunanistan özelleştirmelere seçimlerden önce şans oyunları şirketi OPAP ve petrol rafineri işletmecisi Hellenic Petroleum ile başlayacak.

Yunanistan önce 'şans'ını deneyecek

Yunanistan'ın özelleştirmelerden sorumlu yetkilisi, ülkenin büyük şirketlerinden şans oyunları alanında faaliyet gösteren OPAP ile petrol rafineri işletmecisi Hellenic Petroleum'daki devlet paylarının özelleştirilmesi için Mayıs ayında yapılacak seçimlerden önce ihaleye çıkacaklarını söyledi.

Piyasa değerine göre Yunanistan'ın sırasıyla üçüncü ve dördüncü büyük şirketleri olan OPAP ve Hellenic Petroleum'un uzun gecikmelere konu olan özelleştirmesi, kreditörleri olan Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'na (IMF) verdiği sözleri tutamayan ülkenin borçlarını azaltması için de önem taşıyor.

Yunan özelleştirme kuruluşunun başında bulunan Costas Mitropoulos, OPAP'ın yüzde 29'unun satışı için ihaleye, Mayıs ayı başında yapılması beklenen genel seçimlerden önce çıkılacağını ve satışın bu yıl sonuçlanacağını belirtti. Yunan devletinin OPAP'ta yüzde 34 payı bulunuyor.

Reuters ile yaptığı söyleşide Mitropoulos, Hellenic Petroleum'deki yüzde 35.5 kamu payına yönelik yatırımcılara Mayıs ayında davet çıkaracaklarını söyledi. Şirketin şu andaki piyasa değerine göre kamu payının değeri yaklaşık 580 milyon Euro civarında bulunuyor.

Mitropoulos, "Seçimler iyi gider ve eğilimleri net bir şekilde belli bir hükümet oluşursa... ülkenin yatırımcılar gözündeki riski, yatırım yapılmasına imkan verecek seviyelere gerileyebilir... Bu da ülkeye kaynak ayıracakları anlamına gelir" dedi.

Yunanistan'daki hisse senetleri fiyatlarının geçen yıl sert düşüş kaydetmesine rağmen OPAP'ın piyasa değeri 2.3 milyar euro seviyesinde bulunuyor.

Yunanistan'ın ilk planlarında 2015 yılına kadar 50 milyar Euro'luk özelleştirme yapılması yer alıyordu ancak programın çok gecikmeyle başlaması bu hedefi 19 milyar euroya geriletti.

Mitropoulos, Avrupa Birliği ve IMF ile bu yıl özelleştirme gelirleri hedefini revize ederek 3 milyar Euro üzerine anlaştıklarını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...