Yunanistan üzerinde baskı artıyor

Euro Bölgesi maliye bakanları bugün yapacakları toplantıda, Yunanistan'ın kurtarılmasını gerektirecek koşulların oluşmaması amacıyla, bütçe açığını azaltılması için Atina üzerinde baskılarını artıracaklar.

Yunanistan üzerinde baskı artıyor

Avrupa Birliği liderleri geçen hafta Perşembe günü yaptıkları ortak açıklamada ekonomisinin yüzde 12.7'si büyüklüğündeki bütçe açığını AB'nin yasal sınırı olan yüzde 3'e indirmesi için Yunanistan'a elinden gelen herşeyi yapması gerektiğini kaydetmişlerdi. Liderler ayrıca bütçe açığının 2010'da 4 puan azaltılmasını talep etmişlerdi.

Liderler bu taleplere rağmen, gerektiğinde Euro Bölgesi'nin mali istikrarını korumak için birlikte hareket edeceklerini açıklamışlar ve Yunanistan'ın borçlarını ödeyemeyecek duruma düşmesine izin vermeyeceklerini belli etmişlerdi.

Liderlerin, Euro Bölgesi'nin Yunanistan'ı kurtarmak için tam olarak ne yapacağını açıklamamaları ise piyasalar tarafından olumsuz karşılanmıştı.

Euro Bölgesi yetkilileri bundan sonraki adımların Yunanistan tarafından atılması gerektiği konusunda kararlılar.

Bugünkü toplantının hazırlıklarından sorumlu bir kaynak, "Geçen haftaki zirvenin ana fikri Yunanistan'ın yapması gerekeni yapması gereğiydi. Yunanistan sözlerini tutarsa somut önlemler almaya gerek kalmayacak. Eğer Yunanistan sözlerini tutmazsa, Euro Bölgesi'nin birlikte ve kararlı bir karşılık vermesi gerekiyor. Bunun ayrıntıları henüz bilinmiyor" dedi.

Birden fazla Euro ülkesinden kaynaklar, söz konusu ayrıntılardan bahsetmek için henüz erken olduğu için Pazartesi günü bunların görüşülmeyeceğini söyledi. Yunanistan hâlâ piyasalardan borçlanabildiği için herhangi bir yardım planının ayrıntılarının açıklanması, ülkenin borçlanma gücü konusunda ters bir etki yaratabilir.

Başka bir kaynak "Bakanlar koşullar oluşmadan kesin bir şey açıklamak istemiyorlar. Herhangi bir sorun çıkarsa bakanlar masaya oturur ve yarım saatte ayrıntıları belirlerler" dedi.

Euro Bölgesi maliye bakanlarından oluşan Eurogroup'un Başkanı Jean-Claude Juncker, Süddeutsche Zeitung gazetesinde Cumartesi günü yayımlanan söyleşisinde, müdahale için gerektiğinde kullanılacak enstrümanların bulunduğunu, ancak şu aşamada bunları açıklamayacağını kaydetti.

Avrupa Birliği maliye bakanları iki günlük toplantıda daha önce Avrupa Komisyonu'nun onayladığı mali istikrar planını desteklediklerini açıklayacaklar.

Bakanlar ayrıca Avrupa Birliği bütçe açığı sınırlarını aşan Yunanistan'a karşı disiplin cezası sürecini de hızlandıracaklar. Atina, bakanlar tarafından verilecek tavsiyeleri dört ay içinde uygulamazsa, para cezasına çarptırılabilir.

Toplantı hazırlıklarından sorumlu kaynak, "Yunanistan'ın mali istikrarı yakalayamaması durumunda yapılacaklar için Euro Bölgesini hazırlamak yerine, Yunanistan'a kendisinden beklenenleri yerine getirmesi için baskının devam ettirilmesi bekleniyor" dedi.

Yunanistan'ın geçen yıl bütçe açığını yukarı yönlü revize etmesi kredi notunun düşürülmesine neden olmuş ve ekonominin yüzde 120'si boyutuna ulaşan kamu borcu Atina yönetiminin borç ödeme kabiliyeti konusunda yatırımcılarda kaygıya yol açmıştı.

Sayfa Yükleniyor...