Yunanistan 'yardıma gerek yok' diyor

Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Provopulos, ülkesinin borç sorunlarını halletmek için yabancı yardıma ihtiyacı olmayacağını söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ise finansal sorunların kötüleşmesi durumunda Euro Bölgesi ülkelerinin yardım edeceğini söyledi.

Yunanistan 'yardıma gerek yok' diyor

Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yorgo Provopulos, ülkesinin borç sorunlarını halletmek için yabancı yardıma ihtiyacı olmayacağını söyledi.

Provopulos, Financial Times Deutschland (FTD) gazetesine verdiği demeçte, Yunanistan'ın 10 yıl vadeli 5 milyar Euro tutarındaki tahvil ihracına olan talebin Atina'nın, finansal piyasalarda ihtiyaç duyacağı fonları artırabileceğini gösterdiğini ifade etti.

Yunanistan'ın tahvil ihracı için ''oldukça yüksek'' fiyat ödediğini ancak, tahvil ihracı maliyetlerinin azalacağından emin olduğunu belirten Provopulos, ''şu andan itibaren baskı azalacak. Yunanistan'ın borç krizinden kendi başına çıkmasını bekliyorum'' dedi.

Yunanistan'ın kredi notuyla ilgili ''daha fazla olumsuz sürpriz'' beklemediğini bildiren Provopulos, ''Moody's'in Yunanistan'ın kredi notunu daha fazla aşağıya indirmesinden kaygılanmıyorum'' diye konuştu.

Uluslararası Para Fonu'na (IMF) gitme fikrine karşı olduğunu belirten Provopulos, ''Yunanistan Euro ailesinin üyesi ve yardıma ihtiyaç duyarsa bu Euro Bölgesi'nin işi olmalı'' ifadesini kullandı.

SARKOZY: SORUNLAR KÖTÜLEŞİRSE EURO BÖLGESİ YARDIM EDER
Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Yunanistan'ın finansal sorunları kötüleşirse Euro Bölgesi ülkelerinin Yunanistan'a yardım edeceğini söyledi.

Sarkozy, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile Paris'te yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında, ''Yunanistan yardıma ihtiyaç duyarsa biz orada olacağız. Yunan hükümeti kendinden istenen önlemleri aldı. Euro Bölgesi ülkeleri şimdi üzerine düşeni yapmaya hazır olmalı'' dedi.

Fransa, Almanya ve Yunanistan'ın spekülasyonla mücadelede ortam bir girişim başlatacağını ifade eden Sarkozy, ''Euro Bölgesi'nin iki büyük ekonomik gücü Yunanistan'ın yalnız bırakılmaması için ne gerekiyorsa yapmaya karar verdi. (Fransa Maliye Bakanı) Christine Lagarde, Euro Bölgesi ve Avrupa'daki meslektaşlarıyla birlikte Yunanistan'ın ihtiyaç duyacağı bir dizi önlem üzerinde çalışıyor'' diye konuştu.

Spekülatörlerin Yunanistan'ın borçlanma maliyetini gizlediğini ve onların çaresine bakmaya ihtiyaç olduğunu belirten Sarkozy, ''Toplu bir çözüm üretemezsek bu sorun birçok ülkeyi etkileyebilir'' dedi.

Papandreu da toplantıda Yunanistan'ın borçlanma maliyetlerini azaltacak bir mekanizma bulmak için AB'de görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) yardım istemekten şimdi vazgeçtiğini belirten Papandreu, ancak IMF seçeneğinin halen açık olduğunu kaydetti.

Papandreu hükümeti, geçen yıl gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 12,7'sine ulaşan bütçe açığını düşürmek için 4,8 milyar Euro tutarında tasarruf paketi açıklamıştı.

Sayfa Yükleniyor...