Yunanistan'a borç indirimi geliyor

Euro Bölgesi liderleri, ağır krizdeki Yunanistan'a 100 milyar Euro borç indirimine hazırlanıyor.

Yunanistan'a borç indirimi geliyor

Ellerinde Yunan tahvilleri bulunan banka ve finans kuruluşlarıyla süren müzakereler yüzde 40-60 aralığında bir indirimi kapsarken orta nokta olarak yüzde 50'de uzlaşılması bekleniyor.

Yunan Kathimerini Gazetesi, Maliye Bakanı Evangelos Venizelos'la banka yöneticileri arasında geçen bir konuşmaya dayandırdığı haberinde Euro Bölgesi liderlerinin bugünkü zirvesinde, özel sektörün elindeki Yunan tahvillerinin değerinin yüzde 50 kırpılması yönünde karar çıkmasının muhtemel olduğunu ve bu durumda tahvil sahiplerine her 100 Euro için 15 Euro nakit ve yüzde 6 kupon faizli 35 avroluk 30 yıl vadeli yeni tahvil verileceğini bildirdi. Gazeteye göre Avrupa Finansal istikrar Fonu, yeni çıkarılacak 30 yıl vadeli Yunan tahvillerine itfa garantisi vermeyecek.

Bu durumda halen yaklaşık 205 milyar Euro'luk Yunan tahvili tutan banka ve finans kuruluşlarının bu ülkeden alacaklarının 102,5 milyar Euro'su silinmiş olacak.

AB Temmuz ayında özel sektörün elindeki Yunan tahvillerinin değerinin ortalama yüzde 21 kırpılması kararı alsa da bu önlem Yunanistan'ın ağır borç krizine çözüm getirmekte etkisiz kalmıştı.

Toplam kamu borcu 340 milyar Euro düzeyinde bulunan 11 milyonluk Yunanistan'da kişi başına düşen borç miktarı 30 bin Euro'yu aşıyor.

Yunanistan'ın gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 150'sine denk gelen bu borcun makul seviyelere indirilerek sürdürülebilir hale getirilmesi hedefleniyor.

Sayfa Yükleniyor...