Yunanistan'a ikinci yardım eli uzandı

Euro Bölgesi maliye bakanları, ülkeye 130 milyar Euro'luk ikinci yardım paketinin verilmesini onayladı.

Yunanistan'a ikinci yardım eli uzandı

Euro Bölgesi maliye bakanlarının 14 saat süren toplantısında, Yunanistan'a 130 milyar Euro'luk ikinci kurtarma paketine yeşil ışık yakıldı.

Özel banka ve finans kuruluşları, ikinci kurtarma paketinin ön şartı olan borç indiriminde gece boyunca süren pazarlıkların ardından Atina yönetimiyle daha önce uzlaştıkları oranları revize etti.

Bankalar adına Euro Bölgesi'yle müzakereleri yürüten Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), Yunan tahvillerinin değerinde nominal yüzde 53.5 ve reel yüzde 75 indirimi kabullendi.

Yunanistan'ın bankalarla tahvil takasını 8 Mart'ta başlatarak 3 gün içinde tamamlaması bekleniyor.

Kurtarma paketi için AB ve IMF'nin hazırladığı yeni ekonomik programla Yunanistan'ın halen gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 160'ını aşan kamu borcunun 2020 yılına kadar yüzde 120,5'e indirmesini hedefleniyor.

Yunanistan'ın 130 milyar Euro yardımı alamaması durumunda, Mart ayında, 14,5 milyar Euro'luk tahvil ödemesini yapamayacak, bu durumda da, ülkenin iflas ve Euro Bölgesi'nden çıkışı gündeme gelecekti.

Yunanistan ikinci yardım paketi karşılığında borçlarının 2020 yılına kadar gayri safi milli hasılanın yüzde 121'ini aşmamasını sağlamakla yükümlü olacak.

Kurtarma paketi çerçevesinde Yunanistan'a borç veren özel sektörün alacaklarının yüzde 70 azaltılmasına verdiği onayla birlikte, ülke borcunun 100 milyar Euro'luk kısmı silinecek.

AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Başkan Yardımcısı Olli Rehn, düzenlenen ortak basın toplantısında, uygulanacak programın denetlenmesi için AB'nin Atina'da ''daimi'' heyet bulunduracağını ve borç servisinin güvence altına alınması için açılacak ''kayyum'' hesabında 3 aylık borç ödemelerini karşılayacak kadar kaynak bulundurulacağını söyledi.

Rehn, Yunanistan'ın kurtarılması için Mayıs 2010'da devreye giren 110 milyar Euro'luk ilk AB-IMF paketinin başarısızlığında bu ülkedeki siyasi bölünmüşlüğün ve kurumsal yetersizliğin etkili olduğunu belirterek ikinci pakette her iki açığın üstesinden gelecek tedbirler aldıklarını ifade etti.

IMF: YUNANİSTAN'IN PROGRAMI İDDİALI
IMF Başkanı Christine Lagarde ise ikinci kurtarma paketine IMF'nin kayda değer miktarda katkı sağlayacağını ama oranın henüz kesinleşmediğini belirtti.

Lagarde, Yunanistan'ın uygulayacağı ekonomik programın iddialı olduğunu ve önemli riskler barındırdığını dile getirdi.

AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'nin ikinci kurtarma paketi müzakerelerinde esas Yunanistan'ın ekonomik durumu analizinde, programın başarısı için Atina'nın yapısal reformlarını hızla yapması, mali yükümlülüklerini karşılayabilmesi ve özelleştirmelerde hedefi tutturması gerektiği vurgulanıyor.

Analizde, yapısal reformlar ve özelleştirmenin gecikmesi halinde Yunan ekonomisindeki durgunluğun derinleşebileceği ve 2020 yılında yüzde 120 düzeyine indirilmesi hedeflenen borç yükünün yüzde 160'larda kalabileceği uyarısı yapılıyor.

Sayfa Yükleniyor...