Yunanistan'a yeni paket: 158 milyar Euro

AB liderlerinin zirvesinden Yunanistan'a yeni yardım paketi çıktı.

Yunanistan'a yeni paket: 158 milyar Euro

Euro Bölgesi devlet ve hükümet başkanlarının Yunanistan'ı kurtarmak için düzenledikleri olağanüstü zirvede 158 milyar Euro'luk yeni paket kararı alındı.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, zirvenin ardından yaptığı açıklamada, bankaların da katkı yapacağı ikinci Yunanistan paketinin 160 milyar Euro'ya yaklaşacağını söyledi.

Berlusconi, paketin 109 milyar Eurosunun Avrupa ve Uluslararası Para Fonu'ndan, 49 milyar Eurosunun özel sektörden geleceğini belirtti.

Berlusconi, özel sektörden gelecek miktarın 37 milyar Euronun, ellerinde Yunan tahvilleri bulunan bankaların gönüllü katkısı ve 12 milyar Euro'luk borç itfasından oluşacağını anlattı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de banka ve finans kuruluşlarının Yunanistan'a 30 yılda 135 milyar Euro kaynak sağlayacağını söyledi. Sarkozy, "Bir Euro Bölgesi ülkesi olarak Yunanistan'ı destekleme kararı aldık. Bu, güçlü bir taahhüt" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'le birlikte Euro Bölgesi içinde ortak ekonomik yönetimi ilerletme kararı aldıklarını belirten Sarkozy, bu kapsamda hazırlayacakları önerileri yıl sonu gelmeden diğer ülkelerin onayına sunacaklarını kaydetti.

Sarkozy, Yunanistan krizini fırsat olarak kullanıp Euro Bölgesi'nde ortak yönetiminde önemli bir hamle yapmak istediklerini dile getirdi.

İKİNCİ PAKETE FAİZ İNDİRİMİ
Euro Bölgesi liderleri Yunanistan'a ikinci kurtarma paketinde faiz oranını düşürerek vadeyi uzattı.

Zirve kararlarında, 440 milyar Euro'luk Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması'nın (EFSF) Yunanistan'a kredi vadesini mevcut 7 buçuk yıldan 15-30 yıl aralığına çıkardığı ve faiz oranının yüzde 4-5'lerden yüzde 3,5'e indirildiği belirtildi.

Kararlarda, EFSF kredilerinin faiz ve vadesinde sağlanan iyileşmenin daha önce kurtarılan İrlanda ve Portekiz için de geçerli olacağı bildirildi.

Euro Bölgesi, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) da katkısıyla Yunanistan'a geçen yıl sağlanan 110 milyar Euro'luk kurtarma paketine ilaveten 109 milyar Euro'luk ikinci paket taahhüdünde bulunurken bankalara da ağır fatura yükledi.

Buna göre ellerinde Yunan tahvilleri bulunduran banka ve finans kuruluşları Yunanistan'ın kurtarılması operasyonuna 2019 yılına kadar 106 milyar Euro'luk katkı yapacak.

Bankaların katkısı, alacaklarının yeniden yapılandırılması, ellerindeki tahvilleri çıkarılacak daha uzun vadeli tahvillerle değiştirme, faiz indirimi ya da tahvilleri düşük fiyattan Yunanistan'a geri satmak şeklinde olacak.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında, bankaların Euro Bölgesi'nde Yunanistan dışında hiçbir ülkenin kurtarılmasında sorumluluk almayacakları taahhüdünde bulundu.

Sayfa Yükleniyor...