Yunanistan'ın bütçe açığı sanılandan büyükmüş

Eurostat, Yunanistan'ın 2009 bütçe açığı/GSYH oranını yüzde 13.6'ya yükseltti.

Avrupa Birliği istatistik kurumu Eurostat, Yunanistan'ın geçen yıla ait bütçe açığı ve kamu borcu oranlarını yukarı yönlü revize etti.

Kurumun Avrupa ülkelerinin 2009 yılı bütçe açıkları ve borçlarına ilişkin olarak açıkladığı verilere göre Yunanistan'ın bütçe açığının gayrı safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı yüzde 13.6, kamu borcunun GSYH'ye oranı ise yüzde 115.1 oldu. Daha önceki verilere göre 2009 yılında bütçe açığının GSYH'ye oranı yüzde 12.7 olarak açıklanmıştı.

Eurostat, Yunanistan'ın sağladığı verilerin güvenilirliği konusunda bazı şüpheleri olduğunu ve geçen yıla ait bütçe açığı oranında daha sonra 0.3 ile 0.5 puan arasında, kamu borcu oranında ise 5 ile 7 puan arasında değişiklik revizyon yapılabileceği ifade edildi.

Açıklamanın ardından Yunanistan ile Almanya'nın 10 yıllık tahvilleri arasındaki getiri farkı (spread) 535 baz puan ile 12 yılın yeni zirvesine sıçradı.

Yunanistan'ın beş yıl vadeli CDS'leri verinin ardından 519.6 baz puana yükselirken, euro da dolar karşısında değer kaybetti.

Sayfa Yükleniyor...