Yurtdışı borçlanması Çalışma Hayatı'nda

Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel ve Burçak Önder'in birlikte sundukları Çalışma Hayatı programında bugün yurtdışı borçlanması ele alınacak.

Çalışma Hayatı programı NTV'de salı ve perşembe günleri saat 14:30'da canlı olarak ekrana geliyor.

Programda bugün ele alınacak yurtdışı borçlanması konusu dışında izleyicilerden gelen emeklilik ve sosyal güvenlikle ilgili sorulara da yanıt verilecek.

Yurtdışı borçlanmasıyla ilgili önemli başlıklar şunlar:
Yurtdışı borçlanmaları konusunda, 17 Nisan 2008 günü TBMM'de kabul edilen 5754 sayılı kanun ile “3201 sayılı Yurtdışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurtdışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun”da önemli değişiklikler yapıldı.

KESİN DÖNÜŞ ŞARTI YOK
Daha önceki uygulamada yurtdışında bulunanların ülkemize kesin dönüş yapmaları ve bu tarihten itibaren en geç 2 yıl içinde borçlanmak için başvurmaları gerekiyordu. Ama Anayasa Mahkemesi bu düzenlemeyi iptal edince 5754 sayılı kanunda yapılan düzenleme ile artık kesin dönüş şartı olmadığı gibi, kesin dönüşten sonra belli bir süre içinde borçlanma yapma zorunluluğu da kaldırıldı. Ancak borçlanmanın ve emekli olmanın farklı şeyler olduğunu bilmek gerekiyor.  

BORÇLANMA TUTARLARI ARTIRILDI
3201 sayılı kanunun 4. maddesi değiştirilmiş ve 8 Mayıs 2008 öncesi günlüğü 3,5 dolar olan borçlanma bedeli 8 mayıs 2008 ve sonrasında başvuranlar için, müracaat tarihinde geçerli olan asgari ücret (693 TL) ile asgari ücretin 6,5 katı (4,505 TL) arasındaki bir rakamın yüzde 32'si olacak. Rakamı borçlanacak kişi kendisi belirleyecek.

ÖDEME SÜRESİ 3 AY
8 Mayıs 2008 öncesinde borçlanılan bedelin bir ödeme süresi yoktu. Borçlanma belgesini aldıktan sonra kişi dilediği zaman ödeme hakkına sahip iken, yeni durumda artık 3 aylık  ödeme süresi getirildi.

EMEKLİLİK TALEBİ İÇİN KESİN DÖNÜŞ ŞARTI VAR
Yukarıda sayılan bütün bu iş ve işlemler için yurda kesin dönüş şartı yok iken, yurtdışı borçlanması yaptıktan sonra emeklilik talebinde bulunmak için kesin dönüş şartı aranıyor.

Sayfa Yükleniyor...