Zamlar enflasyona yarım puan yansıyacak

Merkez Bankası, enflasyonun yıl sonunda hedefin belirgin olarak üzerinde gerçekleştikten sonra düşüş eğilimine gireceğini belirtti. Elektrik ve gaz zammının enflasyona etkisi yaklaşık 0.5 puan olacak.

Zamlar enflasyona yarım puan yansıyacak

Merkez Bankası enflasyon yılın kalanında artmaya devam edeceğini ve yıl sonunda hedefin belirgin olarak üzerinde gerçekleştikten sonra tekrar düşüş eğilimine gireceğini açıkladı.

Merkez Bankası'nın Eylül ayı fiyat gelişmeleri raporunda, "Eylül ayında tüketici fiyatları yüzde 0.75 oranında artarken yıllık enflasyon yüzde 6.15'e düşmüştür. Para Politikası Kurulu'nun Eylül ayı değerlendirmesinde de öngörüldüğü gibi, temel fiyat göstergelerinin yıllık artış oranı döviz kuru hareketlerine bağlı olarak yükselişini sürdürmüştür. Hizmet grubu fiyatlarının ana eğilimi ise ulaştırma dışındaki kalemlerde ılımlı seyrini korumuştur. Enflasyonun yılın kalan aylarında artmaya devam edeceği ve yıl sonunda hedefin belirgin olarak üzerinde gerçekleştikten sonra tekrar düşüş eğilimine gireceği tahmin edilmektedir" denildi.

Merkez Bankası'nın 2011 sonu enflasyon hedefi yüzde 5.5 seviyesinde bulunurken, enflasyonun yılsonunda yüzde 70 olasılıkla orta noktası yüzde 6.9 olmak üzere yüzde 5.9 ile yüzde 7.9 aralığında olması öngörülüyor. Merkez Bankası'nın 2012 sonu enflasyon hedefi ise yüzde 5 seviyesinde. Enflasyonun 2012'de ise yüzde 70 olasılıkla orta noktası yüzde 5.2 olmak üzere yüzde 3.5 ile yüzde 6.9 aralığında olması öngörüyor.

Eylül ayında enerji fiyatlarının yüzde 0.73 oranında arttığının hatırlatıldığı raporda, elektrik ve doğalgaz zamlarının enflasyona etkisine ilişkin ise şöyle denildi:

"Ekim ayından itibaren uygulanacak olan elektrik ve doğalgaz fiyat artışları neticesinde enerji grubu yıllık enflasyonunun önemli oranda yükseleceği, söz konusu artışların tüketici fiyatları yıllık enflasyonuna etkisinin yaklaşık 0.5 puan olacağı tahmin edilmektedir."

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK), 1 Ekim tarihinden geçerli olmak üzere, meskenlerde yüzde 9.57, sanayi orta gerilim seviyesinde yüzde 9.26, ticarethanelerde yüzde 0.55, TETAŞ toptan satış fiyatlarında ise yüzde 19.41 zam yapılmasını kararlaştırmasının ardından, Botaş da üç yıl aranın ardından 1 Ekim'den itibaren geçerli olmak üzere, doğalgaza konutta yüzde 12.28-14.35, sanayide de yüzde 13.7-14.3 arasında zam yaptı.

Merkez Bankası raporuna göre yüzde -4.99 seviyesine gerileyen işlenmemiş gıda yıllık enflasyonunun baz etkisi ile Ekim ayında da gerileyeceği, yılın son iki ayında ise yükseleceği öngörüldü.

Temel mal grubu yıllık enflasyonunda Türk lirasında süregelen değer kaybına bağlı yükseliş Eylül ayında da sürdüğünü belirten Merkez Bankası grup yıllık enflasyonunun Eylül'de yüzde 7.64 olduğuna değinerek bu gelişmede yüzde 2.02 oranında yükselen dayanıklı mal grubu (altın hariç) fiyatlarının belirleyici olduğunu söyledi. Merkez Bankası Türk lirasındaki değer kaybının etkisiyle kısa vadede temel mal grubu yıllık enflasyonundaki artışın devam etmesini beklediğini de belirtti.

Sayfa Yükleniyor...