Zamlar enflasyonu 1.5 puan artıracak

Merkez Bankası, vergi artışlarının Ocak enflasyonu üzerindeki doğrudan etkisinin 1.5 puan civarında olacağını öngördü.

Zamlar enflasyonu 1.5 puan artıracak

Merkez Bankası yürürlüğe giren vergi düzenlemelerinin Ocak enflasyonu üzerindeki doğrudan etkisinin 1.5 puan civarında olacağının tahmin edildiğini kaydetti.

TCMB Aralık ayında yüzde 0.53, yıllık olarak 1 puan artarak yüzde 6.53 yükselen yıllık TÜFE sonrası yayımladığı Aralık Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda şöyle dedi:

"Ocak ayından itibaren yürürlüğe giren, bazı enerji ve hizmet kalemleri ile alkollü içecek ve tütün ürünlerini kapsayan vergi düzenlemelerinin Ocak ayı enflasyonu üzerindeki doğrudan etkisinin (önemli bir kısmı akaryakıt ve tütün ürünlerindeki fiyat artışlarından kaynaklanmak üzere) 1.5 puan civarında olacağı tahmin edilmektedir. Bu çerçevede, Ocak ayında yıllık enflasyonda belirgin bir artış olması beklenmekte, ancak temel enflasyon göstergelerinin olumlu seyrini koruyacağı öngörülmektedir."

Benzin, motorin ve LPG ile içki ve sigaranın Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) maktu tutarlarını artıran kararname Resmi Gazete'nin 31 Aralık 2009 sayısında yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Öte yandan Bakanlar Kurulu, bu yıl uygulanacak motorlu taşıtlar vergisini yüzde 3.3 artırdı.

Aralık ayında genel fiyatlama davranışlarında bir bozulmanın gözlenmediğini bildiren TCMB, raporunda şöyle devam etti:

"Hizmet fiyatlarının artış oranı ve diğer temel enflasyon göstergeleri orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrini devam ettirmiştir. Kamu fiyat ayarlamaları ve baz etkileri nedeniyle yıllık enflasyonun Ocak ayında da yükseleceği, ancak temel enflasyon göstergelerinin düşük seviyelerini koruyacağı tahmin edilmektedir."

TCMB daha önceki raporlarda da öngörüldüğü gibi, Aralık ayında TÜFE'de yaşanan yüzde 0.53 yükselişin büyük ölçüde enerji fiyatlarının oluşturduğu baz etkisinden ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yüksek artışlardan kaynaklandığını bildirdi.

Aralık ayında, enerji fiyatlarının yüzde 0.65 yükseldiği belirtilen TCMB raporu, şöyle devam etti:

"Bu gelişmede, tüp gaz fiyatlarının yüzde 3.18 oranında artması temel belirleyici olmuştur. Ayrıca, akaryakıt fiyatları, uluslararası petrol fiyatları gelişmelerine bağlı olarak yüzde 0.68 oranında yükselmiştir. Aylık enflasyondaki bu görünüme ilaveten geçtiğimiz yılın aynı ayındaki düşük bazın da etkisiyle grup yıllık enflasyonu belirgin olarak yükselerek yüzde 4.64 olmuştur. Önümüzdeki aylarda enerji fiyatlarında baz etkisinin hissedilmeye devam edeceği tahmin edilmektedir."

Sayfa Yükleniyor...