Zehirli suyu ‘Slingshot’la içirecek

Coca-Cola CEO'su Muhtar Kent'in projesi olan ve kirli suyu içebilmeyi sağlayan cihazla ilgili ayrıntılar netleşiyor.

Zehirli suyu ‘Slingshot’la içirecek

Coca-Cola Company Başkan ve CEO’su Muhtar Kent'in üzerinde çalıştığı ve kirli suyu temiz hale getiren cihazın ayrıntıları netleşiyor.

Hürriyet Yazarı Vahap Munyar projeyle ilgili detayları yazdı: "Muhtar Kent’in mesajından hareketle Coca-Cola Company’nin Seagway’in mucidi Dean Kamen’in geliştirdiği su arıtma cihazı Slingshot’la (Sapan) ilgili çalışmaları konusunda bilgiler aldım.

Buna göre, halen Güney Amerika ve bazı Afrika ülkelerinde 40 dolayında pilot denemesi yapılan, zehirli suyu bile içilebilir hale getiren cihazla ilgili bazı ayrıntılar şöyle:

Su filtresi, dışarıdan büyük bir kutuya benziyor. İçinde suyu süzen bir filtre sistemi var. İlaç şirketleri aynı yöntemi kullanarak suyu temizleyip ilaç yapımında kullanıyor. Amerikan Deniz Kuvvetleri de içme suyu için denizde aynı yöntemi kullanıyor.

Ancak, ilaç şirketlerinin kullandığı sistemle, Amerikan Deniz Kuvvetleri’nin uyguladığı yöntem gelişmekte olan ülkeler için pek uygun görünmüyor. Çünkü, onların kullandığı mekanizma taşımak için uygun değil. Ayrıca çalıştırmak için de başında sürekli bir teknik elemanın bulunması gerekiyor.

Slingshot, daha basit ve taşınabilir bir cihaz olarak dikkat çekiyor. Cihaz, filtreler, buhar basıncı ve damıtma yöntemiyle çalışıyor.

Okyanus suyu, arsenik, ağır metaller, virüs ve bakteri, kimyasal atıkla kirlenmiş suları temizleyebiliyor.

Slingshot, bir kahve makinesinin kullandığı düzeyde elektrikle çalışıyor. Kirli suyu içine çekip, kaynatıyor, ardından arıtma işlemini gerçekleştiriyor."

Sayfa Yükleniyor...