Zeybekci: 2.30 kırmızı çizgimiz değil

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, doların Türk Lirası karşısında "kırmızı çizgi" olarak görülen seviyenin üzerine çıktığı yönündeki söylemleri doğru bulmadığını söyledi.

Zeybekci: 2.30 kırmızı çizgimiz değil

Davos'ta Dünya Forumu'na (WEF) katılımı öncesinde soruları yanıtlayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'de şu anda yaşanan gelişmelerin yapısal olmadığını anlattı.

"Türk ekonomisinin böyle bir hastalık üretme kabiliyeti yok" diyen Zeybekci, son derece sağlam bir ekonominin, son derece sağlam bir kamu ekonomisinin olduğu yerde bu çizgileri koymanın, "üst sınır budur" demenin doğru olmadığını kaydetti.

"Bütün bunlar geçici" diyen Nihat Zeybekci, doların son zamanlarda Türk Lirası karşısındaki yükselişiyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Türkiye'de kalıcı hasar bırakacak noktalara Türkiye zaten gelmez, getirilemez. 2,30 olabilir, 2,35 olabilir. O sonra zaman içinde, Türk ekonomisi tabiatın kuralları çerçevesinde liberal bir ekonomi olarak dengeyi mutlaka ve mutlaka kuracaktır. Kurulan denge de Türkiye ekonomisi için yeni bir bazdır ve ondan sonrası için de yeni bir sıçrama tahtasıdır. Hiç kimse kalkıp da 2,30-2,35, 2,25 çizgiydi diyemez. Ekonomi nerede dengeyi kurdu ve nerede tutturdu, orası sağlıklı bir denge yeridir."

Türkiye'nin önümüzdeki dönemde de benzerlerinden pozitif yönde ayrışmaya devam edeceğini belirten Zeybekci, "Türkiye ayrışacak. BRIC+T'den de ayrışacak. Gelişmekten olan ülkeler klasmanından da ayrışacak. Türkiye gerek ekonomik olarak gerekse bölgesel anlamdaki demokrasisi, insan hakları, özgürlükleri, hukuk sistemiyle, ekonomisinin gücü ve dayanıklılığı ile kamu borçlanma yapısı ve özel sektörün dinamizmi ile yakın coğrafyasındaki sahip olduğu bütün avantajlarıyla herkesin birlikte olmak istediği ülke haline gelecek" diye konuştu.

‘KRİZ ÇIKMAYACAK,ÇIKAMAZ’
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye'de kriz çıkmayacak ve çıkamaz. Bir vücut düşünün ki sapasağlam. Beyni sağlam, kulakları sağlam, akciğerleri körük gibi, karaciğer harika, vücudunun tamamında hiçbir hastalık yok ama bu ara gribe yakalandı" dedi.

Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD - Union of European Turkish Demokrats) toplantısındaki konuşmasında Zeybekci Türkiye'nin son derece sağlam bir ekonomisi olduğunu belirterek "Türkiye'den emin olun. Türkiye'ye güvenin. Benim birçok yerde söylediğim bir şey var: Türkiye'de kriz çıkarmak mümkün değil. Çıkaramazsınız" diye konuştu.

Bakan Zeybekçi, "Hazinenin dış borç anlamında fazlası var. Genel anlamda borçlarımız var mı var. Ama kamu borçlarının gayrisafi yurt içi hasılaya oranı Avrupa'daki 28 ülkeden daha iyi" ifadesini kullandı. Türkiye'nin kamu borçlarının milli gelire oranının yüzde 35 olduğunu belirten Zeybekci, şunları söyledi: "Onun için Türkiye'de kriz çıkmaz çıkaramazlar. Merkez Bankasının elindeki şu andaki stokları dileyen herkese parasını verip evine gönderecek kadar yeterlidir. Dün 3 milyar dolarlık Merkez Bankasının döviz satışı vardı. isteyen herkese döviz verdi. İstediği kadar da verebilir."

Sayfa Yükleniyor...