Zeybekci: Dolardaki artış psikolojik bir süreç

Ekonomi Bakanı Zeybekci, dolardaki artışla ilgili olarak "Süreç endişe tabanlı bir oynama. Tamamen algı ve psikolojik bir süreç" dedi.

Zeybekci: Dolardaki artış psikolojik bir süreç

Bakanı Nihat Zeybekci, İran temaslarının ardından basın mensuplarıyla bir araya geldi ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Zeybekci, dolar/TL kurundaki gelişmelerin sorulması üzerine şunları kaydetti:

"Bu durumda en küçük müdahale Türkiye'yi oyuna çekebilir. En küçük müdahalede karşı taraf muhatabını bulmuş, oyun, şov başlamış olur. Oyuna asla girmemek gerekir. Dünyanın en sağlam ülkelerinden birisiyiz. Türkiye’nin bu oyuna girmesine gerek yok. Son 7-8 aydan beri Merkez Bankası artık dövizle hiç muhatap olmuyor, döviz ihalesi yapmıyor. Günlük 20, 30, 50 milyon dolarlık, her şey mükemmel olsa bile, döviz satışı yapardı. Şimdi Merkez Bankası ne alım ne satım ile ilgili asla böyle bir oyuna girmiyor.

Türk lirasında hızlı bir değer kaybı var çünkü euro da aynı süreçte o kadar değer kaybetti. Geçen hafta doların 3,09'a kadar inip 3,15'e çıktığı süreç endişe tabanlı bir oynama. 'Acaba artar mı, bir şey olur mu?' Tamamen algı ve psikolojik bir süreç. Taban sürüklemediği sürece, kamu düzeni anlamında oyuna girmediğimiz sürece bir şey olmaz, net söylüyorum. Kendisi o hareketi yapar sonra sadeleştirir, çünkü dalga boyu fazla değil."

"PİYASALAR KISA SÜREDE DURGUNLAŞIR"

Zeybekci, piyasaların kısa sürede durgunlaşacağını ifade etti. Türkiye'nin ekonomik darbelerden korunmak için zayıf noktalarını sağlamlaştırması gerektiğine dikkati çeken Zeybekci, afet senaryolarının iyi yapılması gerektiğini dile getirdi. Zeybekci, "Türkiye, uluslararası milletler camiasının saygın bir üyesi. 'Ekonomik anlamda saldıralım, köşeye sıkıştıralım, batıralım.' Bu afet senaryosudur, modern dünyada böyle bir şey olmaz." dedi.

"S&P'NİN KARARI DÜZELTME"

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Standard and Poor's'un (S&P) Türkiye ekonomisinin görünümü negatiften durağana çevirdiğinin hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti:

"Not düşürmeleri gerekçesi olmayan bir şeydi. Türkiye’nin yaşadığı stres testini gördüler. 20 barlık bir sistemin, 30 bar yerine 300 barla test edildiğini ve bir şey olmadığını gördükten, başka enstrümanlar ve ülkelerle kıyasladıktan sonra Türkiye'nin fazla göze battığını gördüler. Standard and Poor's'un bu kararını, düzeltme olarak görüyorum."

Sayfa Yükleniyor...