Zeybekci: Gümrük Birliği konusunda AB yanlış algı ile karşı karşıya

Gümrük Birliği konusunda AB'nin yanlış algı ile karşı karşıya olduğunu dile getiren Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Gümrük Birliği her iki tarafın da menfaatine olduğu için güncellenecektir" dedi.

Zeybekci: Gümrük Birliği konusunda AB yanlış algı ile karşı karşıya

Bakanı Nihat Zeybekci, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) ve Ekonomi Bakanlığı işbirliğiyle, Türkiye'deki yatırım ve iş ortamını değerlendirmek amacıyla düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulundu.

Konuşmasında uluslararası yatırımcılara seslenen Bakan Zeybekci, her şeyi konuşmaya hazır olduklarını belirtti.

Gümrük Birliği konusuna da değinen Bakan Zeybekci, AB'nin yanlış algı ile karşı karşıya olduğunu gördüklerini belirterek, "Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ile 150 milyar dolar olan dış ticaret hacmimiz 1.5 yıl içinde 200 milyar dolar, 5 yıl içinde de 300 milyar dolara çıkıyor. Avrupa Birliği güncellemeden ilk etapta Türkiye'den çok daha menfaat sağlıyor. Şu anda bazı handikaplarımız olduğunu biliyoruz. Bu her iki tarafın da menfaatine olduğu için güncellenecektir. Ortak noktalarda çok kolay buluşabileceğimize inanıyorum" diye açıklamalarda bulundu.

"İKİNCİ ÇEYREKTE İHRACATIN DOĞRUDAN VERDİĞİ DESTEKLE DAHA İYİ BİR BÜYÜME BEKLİYORUZ"

Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,2'lik bir bölümü ihracattan alınan yüzde 5'lik büyüme yakaladıklarını belirten Bakan Zeybekci, şöyle devam etti:

"İkinci çeyrekte yine ihracatın doğrudan verdiği destekle ilk çeyrektekinden daha iyi bir büyüme bekliyoruz. Üçüncü çeyrekte de 2016 yılındaki işgal girişiminin arkasından gelen eksi büyümeden dolayı baz etkisiyle yüzde 7'nin oldukça üzerinde bir büyüme bekliyoruz. Dördüncü çeyrekle de Türkiye'de ihracatın büyümeye verdiği katkıyla son derece pozitif bir dönem başlayacak. Bunu sürdürülebilir hale getireceğiz ve bunu rahatsız edici hiçbir şeye müsaade etmeyeceğiz. Üretim, yatırım, ihracat ve dış ticaret ikliminin uygunluğu anlamında yapılması gereken her şeyi yapacağız. Alacağımız tedbirlerle bunları sağlayacağız."

Ayrıca Bakan Zeybekci, kişi başı düşen gelirde Avrupa Birliği'nin (AB) ilk sıralarında yer olan dost ülkelerin, Türkiye'de olduğu gibi gelecek 10 yılda milli geliri iki katına çıkarma, enerji üretim ve tüketimini iki kat artırma, ulaştırma ile ilgili yaklaşık 200 milyar dolar civarında yatırım yapma ve sağlıkta yeniden yapılanma hedefleri bulunmadığına değinerek, Türkiye'nin bir fırsatlar ülkesi olduğunu vurguladı.

Sayfa Yükleniyor...