Zeybekci: İlgili kurumlar sorumluluklarını yerine getirmeli

Ekonomi Bakanı Zeybekci, NTV'nin soruları yanıtladı. Kurdaki hareketle ilgili konuşan Zeybekci, "Para politikaları ile ilgili TL'nin değeri ile ilgili olması gereken şeyleri yapacak enstrümanlarımız var. Kurumlarımızın elinde yetkileri var. Yetkisi olanların yetkilerini kendi sorumluluk alanları içinde kullanmalarının gerekliliğine inanıyorum" dedi. Zeybekci, aday listesinde yer almamasıyla ilgili olarak, "Önümüzdeki dönemle ilgili takdir Sayın Cumhurbaşkanımızındır. Neye layık görürse biz ona başımız üzerine deriz, diğer teferruatlarla uğraşmayız " diye konuştu.

Zeybekci: İlgili kurumlar sorumluluklarını yerine getirmeli

Bakanı Nihat Zeybekci, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in ekonomi gündemine ilişkin soruları yanıtladı. 

Dövizdeki hareketlilikle ilgili konuşan Zeybekci şunları söyledi: "Türkiye'nin reel sektörü, makroekonomik performansına bakınca büyüme rakamları yüzde 7,4. İhracatımızı 12 aylık periyotta yüzde 12 artırmak. 2017'deki yatırım teşvik belgesi tutarında yüzde 80 artış. 2018 başı itibariyle ilk çeyrekte büyüme performansımız. Yüzde 30 civarındaki turizm gelirleri artışı. Bu bir alın teri, bir emek. Türk ekonomisinin bir performansı. Kapasite kullanım oranlarının, sanayi üretim endeksinin büyümesi. 2017'de bütçe açığı performansı yüzde 1,5 seviyesinde. Bu övülmesi gereken bir performans. Mükellefiyetlerimizi yerine getirmekle ilgili sıkıntı yok. Siyasetteki söylemlerle ilgili spekülatif amaçlı sebepler olarak kullanılması da söz konusu olabilir.

"İLGİLİ KURUMLAR GECİKTİRMEDEN SORUMLULUK ALMALI"

Türk lirasının değer kaybını bir reel makroekonomik nedene bağlamak mümkün değil. Bu yüzden spekülatif diyoruz. Para politikalarıyla yönlendirilmesi gereken bir alan. Para politikaları ile ilgili TL'nin değeri ile ilgili olması gereken şeyleri yapacak enstrümanlarımız da var. Bu tedbirleri alacak yetki ve sorumlulukları da var. Kurumlarımızın elinde yetkileri var. Yetkisi olanların yetkilerini kullanırken kendi sorumluluk alanları içinde kullanmalarının gerekliliğine inanıyorum. Bunun da geciktirilmesinin Türk sanayisine, büyümesine makroekonomik performanslara faydası olmadığına inanıyorum. Dövizdeki artışın maliyetini Türk reel sektörüne ödetmemek lazım. İlgili kurumlar Cumhurbaşkanı ya da Başbakan'ı konuya dahil etmeden sorumluluklarının gereğini yapmalı. Spekülatif değer kaybına müsaade etmeyeceğimizi göstermemiz lazım.

"KALICI HASAR OLUŞMADI"

Şu anda kurun seviyesi anormal, kalıcı hasar henüz oluşmadı. Ekonomide ilk etkisi, enflasyonu yukarı çekmesi, faizlerin orta vadede kalıcı yukarı gitmesi riskleri olabilir. Henüz o noktaya gelinmedi." 

Seçim beyannameleriyle ilgili soruyu yanıtlayan Zeybekci, "Bizim 15 yıllık bir performansımız var. Artık Türkiye'nin başkalarının tabi olduğu edilgen bir ekonomi değil, etken kendi dinamiklerini kontrol edebilen bir ülke noktasına geçmekle ilgili, milli geliri 20 bin dolarlara çıkaracak yol haritasını açıklıyoruz. Onların anladığı ekonomi şu, olmayacak şeyleri vadetmek. AK Parti hükümetleri Türk siyasi tarihinin gördüğü en sosyal devlet anlayışına sahip olan iktidarlardır" diye konuştu. 

Ekonomi Bakanı, Türkiye'nin ilk çeyrekte yüzde 7,5'e yakın büyümesini beklediklerini belirtti. 

"ENFLASYON BİR-İKİ ÇEYREK TEK HANEYE İNMEZ"

Enflasyonla ilgili değerlendirme yapan Zeybekci, "Para politikalarıyla ilgili uygulamada hızlı bir şekilde gereğinin yapılacağına inanıyorum. Bu yapılırsa enflasyonla ilgili büyük bir değişiklik olmaz diye düşünüyorum. Maalesef yakın bir iki çeyrek içinde tek haneli rakamı pek olası görmüyorum." dedi.

İhracatta 162,5 milyar doların mayıs sonunda geçileceğini belirten Zeybekci, "Dün itibariyle 15 milyar dolara yakın rakamla mayıs ayını kapatacağız" diye konuştu.

Zeybekci, ABD-İran ilişkilerinin dünya ticaretine etkisiyle ilgili olarak, "Bu kararı bölge ticareti anlamında olumlu bulmuyorum. ABD burada yalnız kaldı. İran bizim için kardeş ülke, komşu ülke. Ticaret hacmimiz de son derece yüksek. İran'la ticaretimizi yapmaya devam edeceğiz. Kısıtlanan alanlarla ilgili dikkatimizi maksimum seviyede tutacağız" dedi. 

"CUMHURBAŞKANIMIZ NEYE LAYIK GÖRÜRSE BAŞIMIZ ÜZERİNE DERİZ"

Milletvekili aday listelerinde olmamasına ilişkin soruyu yanıtlayan Zeybekci, "Beş bakanın olmamasını ve beşin de ekonomi civarında olması değişik şekilde yorumlanıyor. Beşimizin de birbirinden haberi yok. 2004 yılında Cumhurbaşkanımız AK Parti'den Denizli'de adayı olacaksın talimatı oldu. Hayır demedik. 2011'e kadar belediye başkanı olduk. Ardından milletvekili olduk. Daha sonra Cumhurbaşkanımızın takdiriyle Ekonomi Bakanı olduk. Ben nerede lazımsam bu can bu tende olduğu sürece bu millete hizmet edeceğiz. Önümüzdeki dönemle ilgili takdir Sayın Cumhurbaşkanımızındır. Neye layık görürse biz ona başımız üzerine deriz diğer teferruatlarla uğraşmayız" dedi. 

BAKAN ZEYBEKCİ: PARA POLİTİKASININ GEREĞİ CESARETLE YERİNE GETİRİLMELİ

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Dolar
  • haber
  • Ekonomi
  • dolar kuru
  • Döviz

Sayfa Yükleniyor...