Ziraat Bankası'ndan 2.7 milyar lira kâr

Ziraat Bankası yılın dokuz aylık döneminde kârını yüzde 63 artışla 2.7 milyar liraya çıkardı.

Ziraat Bankası'ndan 2.7 milyar lira kâr

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, yaptığı yazılı açıklamada, 146. hizmet yılını kutlamaya hazırlanan Ziraat Bankası'nın toplam aktiflerinin, yıl sonuna göre yüzde 16 artışla 121 milyar liraya yükseldiği belirtti.

Bu yılın Ocak-Eylül döneminde, 3 milyar 344 milyon lira brüt kâr elde eden bankanın, 674 milyon liralık vergi karşılığı düşüldükten sonraki net kârının, önceki yıla göre yüzde 63 artışla 2 milyar 670 milyon lira düzeyinde gerçekleştiğini açıklayan Genel Müdür Çağlar, Eylül ayı itibariyle sektör toplam kârının yüzde 17'sini tek başına Ziraat Bankası'nın sağlandığını kaydetti.

Ziraat Bankası'nın, sektör dinamiklerini gözeterek belirlediği stratejilerini kararlılıkla uygulamaya devam ettiğini, faaliyetlerini ekonomik sistemin bütününü içine alacak şekilde sürdürerek reel sektörün, tarım sektörünün ve bireysel müşterilerin finansman ihtiyaçlarını kesintisiz olarak karşıladığını belirten Çağlar, bunun sonucunda bankanın toplam kredilerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artarak 33 milyar liraya ulaştığına, 31 milyar lirayı aşan toplam TL kredi bakiyesi ile sektörde en çok TL kredi kullandıran 2 bankadan biri olduğuna dikkati çekti.

Ekonomik krizin etkilerinin izlenmesi konusunda milat kabul edilen Eylül 2008 döneminden bu döneme kadar, sektörün toplam kredileri sadece yüzde 4 artarken, Ziraat Bankası;nın kredilerinin yüzde 19 arttığına işaret eden Can Akın Çağlar, Ziraat hariç, sektörün kredi artış tutarının 9,5 milyar lira düzeyinde olduğunu, aynı dönemde Ziraat;in tek başına 5,3 milyar lira kredi kullandırdığını vurguladı.

İHTİYAÇ KREDİLERİNDE SEKTÖR LİDERLİĞİNİ SÜRDÜRÜYOR
Bankanın tarımsal kesime ve tarımsal kredilere verdiği öneme dikkati çeken Çağlar, açıklamasında şunları kaydetti:

''Tarımsal krediler, Ziraat Bankası'nın kuruluş gayesine uygun olarak kredi portföyündeki önemini devam ettiriyor. Eylül ayı itibarıyla tarımsal krediler, yıl sonuna göre yüzde 12;lik bir artışla 7,1 milyar liraya ulaştı. Ocak-Eylül döneminde ise 4,1 milyar lira tarımsal kredi kullandırıldı.

Bankanın toplam kredilerinin yarısından fazlasını oluşturan bireysel krediler, yılın ilk 9 aylık döneminde yüzde 17 artarak 15,6 milyar lirayı aştı. Ziraat Bankası'nın sektör lideri olduğu ihtiyaç kredilerindeki pazar payı, yüzde 25;i geçti. Ülkemizde ihtiyaç kredisi kullanan her 4 kişiden biri Ziraat;i tercih etti. İhtiyaç kredileri, yıllık bazda yüzde 29;un üzerinde bir artışla 9,3 milyar liraya ulaştı.''

1,7 MİLYAR LİRALIK KREDİ YENİDEN YAPILANDIRILDI
Çağlar, Ziraat Bankası olarak proaktif davranılarak, krizin müşterilerine olası etkilerinin en aza indirilmesini sağlamak amacıyla 24 Mart'ta uygulanmaya başlanan ve mevcut müşterilere önemli destek ve ödeme kolaylığı sağlayan kredi yapılandırması kapsamında bugüne kadar 103 bine yakın kredi müşterisinin toplam 1,7 milyar liralık kredisinin yeniden yapılandırıldığını bildirdi.

Ziraat Bankası'nın kredi takip oranının, yüzde 5,3 olan sektör ortalamasının altında, yüzde 2 düzeyinde gerçekleştiğine işaret eden Çağlar, bunun, krediler konusunda uygulanan gerçekçi ve ihtiyatlı stratejinin bir sonucu olduğunu vurguladı.

Çağlar'ın açıklamasına göre, bu yılın Ocak-Eylül döneminde, Ziraat Bankası'na bin 249 genç bankacı alındı. Tamamlanma aşamasında olan yeni işe alımlarla bu sayı 2 bin 515'e ulaşacak.

Sayfa Yükleniyor...