Zordaki Euro'ya 'Merkez' desteği

Büyük merkez bankaları Euro'dan çıkmayı düşünmüyor.

Zordaki Euro'ya 'Merkez' desteği

Dünyanın başlıca merkez bankaları, Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin etkisiyle Euro'da meydana gelen sert değer kaybına rağmen Euro cinsi yatırımlarını durdurmayacaklarını ifade etti. Açıklamalar ortak para biriminin rezerv statüsüne destek verdi.

Brezilya, Hindistan, Japonya ve Güney Kore merkez bankalarına mensup yetkililer Reuters'a yaptıkları açıklamalarda, Euro Bölgesi ve ABD'nin önündeki büyük mali zorluklara rağmen ortak para birimi Euro ile doların kısa vadede alternatifi olmadığını ifade ettiler.

Yetkililer Euro ve dolar kullanmaya devam etmelerinin nedeni olarak bu para birimlerindeki büyük portföyleri ve para birimlerinin sahip olduğu yüksek likiditeyi gösterdiler.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Japon yetkili, "Dolar veya Euro zor durumda olsa bile yatırım yapılacak başka bir yer yok. Belli derecede likiditesi olan bir para birimi gerekiyor... Sermaye akışının kontrol altında olduğu para birimlerinin de olması mümkün değil. İşler böyle olunca çok az seçenek kalıyor" dedi.

EURO BU YIL YÜZDE 15 ERİDİ
Öte yandan Euro-dolar paritesi gerilemeye devam ediyor. Parite dün, gün içinde 1,21'li seviyelere kadar gerilemesinin ardından günü 1,22'den kapatmıştı.

2009 sonuna göre paritedeki düşüş yüzde 15'e yaklaşırken, parite 1,22'li seviyeleri koruyor.

Sayfa Yükleniyor...