Zorlu: Sanayicinin altına dinamit koyuyorlar

Zorlu Grubu'nun patronu Ahmet Zorlu, Dolar/TL'nin 1,85'in altına inmemesini tercih ettiğini belirterek, "TL'yi değerlendirmek sanayicinin altına dinamit koymak demektir" dedi.

Zorlu: Sanayicinin altına dinamit koyuyorlar

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, gündemdeki gelişmeleri CNBC-e'ye değerlendirdi.

Avrupa'daki krize ilişkin konuşan Zorlu, "Olumsuz olmak insanları kötümser hale getirir. Yunanistan'ı öyle ya da böyle kurtaracaklar. Kurtarmasalar kendi bankaları zor durumda kalacak. AB, ABD'den ders alarak tedbir alsaydı, bu kriz durumu olmayacaktı. Şu anda ekonomik bir savaş var. Büyükler küçük balıkları yutmak istiyor. Kriz çıkartıyorlar" dedi.

Zorlu, krizin Türkiye'ye etkisiyle ilgili olarak şunları kaydetti: "Hükümetin politikaları, mali disiplin, bankaların güçlü olması nedeniyle Türkiye'yi fazla bir şekilde etkileyeceğini düşünmüyorum. Geçen sene biz çok büyüdük. Türkiye yüzde 4 gibi büyür, çok büyük etkilenmez ama tedbirli olmak lazım. Türkiye gibi kalkınmakta olan ülkelerin ayağına çelme takmak istiyorlar. Bizim tedbirli olmamızda yarar var.

Babacan'ın '2012, 2011'den daha iyi olacak' sözüne katılıyorum. Ama tedbirli olmakta yarar var. Siyasi istikrarla ekonomik istikrarı götürmek zorundayız. Yüzde 4'lük büyüme hedefini tutturmamak için neden görmüyorum. Yüzde 7-8 ihracatı artırırsak bu büyümeyi sağlarız." Zorlu, ilk üç ayın iyi geçmesi durumunda not artışı beklediğini kaydetti.

DOLAR 1,85'İN ALTINA İNMEMELİ
Zorlu, Türk Lirası'yla ilgili çarpıcı değerlendirmelerdu bulundu. Zorlu şöyle konuştu: "TL zaten çok değerlenmişti. Sanayici çok büyük zarar görüyordu. Kurun 1,85'lerden aşağıya düşmemesi lazım. MB olarak TL'yi çok değerlendirirseniz sanayiyi zor duruma sokarsınız. ABD'den çok güçlü bir ülke miyiz? TL değerlenince ithalata koşuluyor. Dolar/TL'nin 1,85'in altına inmemesini tercih ederim. Geçen yıl 3 milyar dolar ihracat yaptık, 3.5 hedef koyduk; 3.3 milyar doları yakalarız. TL'yi değerlendirmek sanayicinin altına dinamit koymak demektir. Para değerlenince ithalat hortlayacak, cari açık olacak. Bunu nereden kapatacaksınız? Tekrar yüksek faiz-düşük kur dönemine gidersek yine çıkmak sokağa gireriz."

YETER Kİ YAPALIM, YERLİ ÜRETELİM
Yerli oto konusunda açıklamalar yapan Zorlu, "Türk markasını yaratmak güzel bir şey. Bugün tekstilde 23 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz, markalaşmaya gitmeye başladık. Türkiye 135 milyar dolarlık ihracat yapıyor. 24 saat üretiyorsunuz, ihraç ediyorsunuz. Biz yeterki otomobil yapalım, yerli yapalım" dedi.

YÜZDE 10'LUK BÜYÜME HEDEFLİYORUZ
Grup hedefleri hakkında da bilgi veren Zorlu, "Yüzde 10'luk büyümeyi hedefliyoruz. Vestel'de iyileştirme, kapasite artırma yatırımları oluyor. Tekstilde iyileştirme yatırımları var. Enerjide yatırımlar devam ediyor" diye konuştu. Zorlu Grubu, bu yıl 1 milyar dolarlık yatırım planlıyor.

Sayfa Yükleniyor...