Alman şirket tarafından AB’de geliştirilen aşıya neden AB ülkeleri hala ulaşamadı?
Bütün dünyayı etkisi altına alan corona virüs Avrupa ülkelerini, özellikle AB ülkelerini derinden etkiledi. 27 üyesi olan AB’de 31 Aralık 2019’dan bu yana vaka sayısı 13 milyon 500 bine yaklaşırken hayatını kaybedenlerin sayısı ise 320 bine ulaşmak üzere. Belçika'nın Flanders bölgesinde yer alan Puurs bölgesinde üretilen ve ABD’li Pfizer ile Alman Biontech tarafından geliştirilen aşının, AB’de üretilmesine ve AB üyesi bir geliştiricisi olmasına rağmen hala AB vatandaşlarının kullanımına sunulmaması ise dikkat çekiyor. Kanadalılar, İngilizler ve Amerikalılar corona virüse karşı Almanya tarafından geliştirilen bir aşı ile aşılanmaya başlarken, Pfizer - Biontech tarafından yapılan aşıyı onaylaması için Avrupa İlaç Ajansı (EMA) üzerinde baskı artıyor. Alman yetkililer aşının özellikle Noel'den önce onaylanmasını istediklerini söylerken AB sınırları içerisinde üretilen ve geliştirilen bir aşıya neden halen AB ülkeleri erişemedi? AKIN MURTEZA / ntv.com.tr
Corona virüs ile mücadele kapsamında geliştirilen aşıların teker teker onaylandığı ya da onaylanma sürecinde olduğu şu günlerde, ilk olarak Pfizer-Biontech aşısına AB’den geçtiğimiz yıl ayrılan ve geçiş süreci pazarlıklarını yürüten İngiltere onay verdi. Geçtiğimiz hafta ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından da onay alan AB menşeli Pfizer-Biontech aşıya son olarak Kanada da onay verdi ve bu üç ülke aşıyı vatandaşlarına uygulamaya başladı.
Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından klinik çalışmaları incelenen ve onay süreci işleyen aşının Aralık ayının son haftası AB ülkeleri için acil kullanım izni alması beklenirken AB’de üretilen ve AB üyesi bir ülke tarafından geliştirilen aşının AB’de neden bu kadar geç kullanıma sunulmasını mercek altına aldık.