Haberler 13.04.2010 - 00:42
Aralarında Başbakan Erdoğan'ın da bulunduğu 47 liderin katıldığı nükleer güvenlik zirvesi başladı.
Zirvenin ev sahipliğini, 8 Nisan'da Rusya devlet Başkanı Medvedev ile tarihi bir imzaya ortaklık eden ABD Başkanı Obama yapıyor.
İran'a yönelik yaptırımların ana konular arasında yer aldığı zirveyle ilgili, Obama'nın açıklaması, tehlikeyi bir kez daha ortaya koyar nitelikte: "El Kaide gibi örgütler nükleer silah elde ederlerse, bu silahları tereddüt etmeden kullanabilirler... Nükleer Güvenlik Zirvesi, dünyadaki nükleer depoların ve materyalin güvenliğinin sağlanması yollarının bulunmasını amaçlıyor..." / Rusya Devlet Başkanı Medvedev.
Dünyanın nükleer silah tarihi ise pek iç açıcı değil. Nükleer silahların geliştirilmesiyle ilgili önemli eşikler şöyle: / Çin Devlet Başkanı Hu Jintao.
Eylül 1942: Amerikalılar, Nazi Almanyası'nın nükleer programını alt etmek ve nükleer silah üretmek için Manhattan Projesini başlattı. Proje, Temmuz 1945'te tarihin ilk atom bombasının Meksika'da çölde denenmesiyle sonuçlandı. Denemenin adı da Trinity idi. / Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy.
6 Ağustos 1945: ABD, Japonya'nın Hiroşimo kentine zenginleştirilmiş uranyumlu bombayı attı. Bundan 3 gün sonra da Nagasaki'ye bir plütonyum bombası attı. / İtalya Başbakanı Berlusconi.
29 Ağustos 1949: 1947'de gizli bir atom bombasına sahip olduğunu ilan eden SSCB, Kazakistan'da ilk nükleer denemesini yaptı. İngiltere de ilk denemesini Ekim 1952'de yaptı. / Vietnam Başbakanı Nguyen Tan Dung.
1 Kasım 1952: ABD, Pasifik'te fisyon bombasından çok daha güçlü bir füzyon bombası olan hidrojen bombasını denedi. Bunu 1953'te SSCB'nin, 1957'de de İngiltere'nin denemeleri izledi. / İspanya Başbakanı Zapatero.
13 Şubat 1960: Fransa, ilk nükleer bomba denemesini Cezayir çölünde yaptı. / Ukrayna Başbakanı Viktor Yanukovich.
16 Ekim 1964: Çin önce ilk atom bombası denemesini yaptı, 1967'de de ilk hidrojen bombasını denedi. / Malezya Başbakanı Najib Razak.
1 Temmuz 1968: İngiltere'nin başkenti Londra'da, SSCB'nin başkenti Moskova ve ABD'nin başkenti Washington'da, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (TNP) imzalandı. Anlaşma, Mart 1970'te yürürlüğe girdi. İlk başta 25 yıllık öngörülen anlaşma, 1995'te zaman sınırlaması olmaksızın yinelendi. / Japonya Başbakanı Yukio Hatoyama.
24 Ağustos 1968: Fransa da ilk hidrojen bombasını deneyerek ''5 büyükler kulübüne'' dahil oldu. / Çek Cumhuriyeti Başbakanı Jan Fischer.
Mayıs 1998: Hindistan ile Pakistan, sayısız denemeden sonra fiilen dünyanın altı ve yedinci nükleer güçleri oldu. / Kanada Başbakanı Stephen Harper.
9 Ekim 2006: 2003 yılında TNP'den çekilen Kuzey Kore, ilk nükleer denemesini yaptı. İkinci nükleer deneme, Mayıs 2009'daydı. / Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva.
11 Aralık 2006: İsrail Başbakanı Ehud Barak, İsrail'in elinde nükleer silah bulunduğunu ima etti. Uzmanlara göre en az 200 nükleer başlığı bulunan İsrail, izlediği politika gereği bu bilgiyi ne doğruluyor ne de yalanlıyor. / Meksika Cumhurbaşkanı Felipe Calderon.
8 Nisan 2010: ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da yeni START anlaşmasını imzaladı. Anlaşma, iki ülkenin nükleer silahlarının önemli ölçüde azaltılmasını öngörüyor. / Hindistan Başbakanı Manmohan Singh.
Öte yandan, zirve için Washington'da bulunan Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile bugün biraraya gelecek.
Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma...
Obama, TSİ dün gece başlayan zirvede liderleri tek tek karşıladı...