Küresel ısınma nedeniyle çok yakında hepimiz aynı kahveyi tüketeceğiz: Coffea stenophylla
Uluslararası Kahve Örgütü'nün (ICO) son istatistiklerine göre, güne daha iyi başlamak için dünya çapında günde yaklaşık 1,4 milyar fincan kahve tüketiyoruz. Ancak, yükselen küresel sıcaklıklar, pek çok yaşamsal unsurda olduğu gibi kahvenin geleceğini de tehdit ediyor. Araştırmalar, 2050 yılına kadar yüksek kaliteli kahve için kullanılan arazinin yaklaşık yarısının verimsiz olacağını gösteriyor. Bilim insanları, bu yüzden daha sıcak koşullarda büyüyebilen "unutulmuş" bir kahve bitkisinin, içeceğin iklim değşikliği nedeniyle gelecekteki tek alternatifi olabileceğini açıkladı. Buna göre pek yakında hepimiz yüksek kaliteli Arabica gibi tadı olan, ancak daha sıcak koşullarda yetişen yabani bir kahve türü olan "Coffea stenophylla"yı yudumlayacağız.
Hazırlayan: Ayşegül Engür Dahi/ntv.com.tr
KAHVENİN GELECEĞİNİ KURTARABİLİR
Sıcaklıklar yükseldikçe, iyi kahvenin yetiştirilmesi giderek zorlaşıyor. Bilim insanları 2050 yılına kadar dünyada kaliteli kahve için kullanılan arazilerin yaklaşık yarısının verimsiz olacağını söyledi.
Ancak, Fransız araştırma enstitüsü Cirad, Greenwich Üniversitesi ve Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri’nden uzmanlar kahveninin geleceğini kurtarabilecek bir türü keşfettiklerini açıkladı.