• ntv.com.tr
  • CANLI İZLE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ntv.com.tr
  • SPOR&SKOR
  • YAŞAM
  • EKONOMİ
  • SEYAHAT
  • SANAT
  • NTV WEBİNAR
  • YAYIN AKIŞI
  • NTV PROGRAMLARI
  • NTV 360
  • MİLLİ PİYANGO
  • CORONA VİRÜS
  • YEREL HABERLER
  • ETİKETLER
  • SON DAKİKA
  • TÜRKİYE
  • NTVPARA - ntv.com.tr
  • DÜNYA
  • N-LIFE - ntv.com.tr
  • TEKNOLOJİ
  • Astroloji ve Burçlar - ntv.com.tr
  • SAĞLIK
  • Spor&Skor - ntv.com.tr
  • OTOMOBİL
  • EĞİTİM
  • DÖVİZ
  • Haberler
  • Foto Galeri
  • Ekonomi Haberleri
  • Yok olma tehlikesi yaşayan "Çandır fasulyesi"nin üretimi 15 kat arttı

Yok olma tehlikesi yaşayan "Çandır fasulyesi"nin üretimi 15 kat arttı

"Antalya Piyazı"nın ana malzemesi olan ve yıllık üretimi 2 tona kadar düşen Çandır fasulyesinin üretimi, bölgedeki çiftçilere yapılan teşviklerle, yıllık 30 tona kadar ulaştı.

Abone ol
  • Paylaş

Haberler - DHA 13.07.2021 - 12:17

Yok olma tehlikesi yaşayan "Çandır fasulyesi"nin üretimi 15 kat arttı - 1

Antalya'nın önemli lezzetleri arasında yer alan Antalya Piyazı, kente gelenlerin tadına bakmadan gitmek istemediği ürünlerden biri. Piyaza asıl lezzetini ise ana malzemesi olan ve diğer fasulye çeşitlerine göre daha lezzetli, küçük, kolay pişen ve pişerken dağılmamasıyla bilinen Çandır fasulyesi veriyor.

Yok olma tehlikesi yaşayan "Çandır fasulyesi"nin üretimi 15 kat arttı - 2

Konyaaltı ilçesindeki Yarbaşçandır ve Hisarçandır mahalleleri arasındaki alanda yetiştirilen fasulyenin yıllık rekoltesi, 3 yıl öncesine kadar üretimdeki düşüş nedeniyle 2 tona kadar geriledi. Fasulyenin üretiminin kısıtlanmasıyla birlikte piyaz için de Çandır fasulyesi ile benzer özellikler taşıyan fasulyeler tercih edilmeye başlandı. Konyaaltı Belediyesi, fasulyenin adını duyurarak tüketimini artırmak için proje başlattı.

Yok olma tehlikesi yaşayan "Çandır fasulyesi"nin üretimi 15 kat arttı - 3

ÜRETİMİ 15 KAT ARTTI

Proje ile birlikte belediye, Yarbaşçandır Mahallesi'nde 5500 metrekare alanda fasulyeyi yetiştirmeye başladı. Yetiştirilen fasulyeler ilçede düzenlenen 'Çandır Fasulye Şenliği' ile vatandaşlarla buluşturulurken, bölgede ekimi bırakan üreticilere de fasulye ekimini teşvik için tohum dağıtıldı.

Böylelikle neredeyse yok olma noktasına gelen ve Antalya Piyazı'nın ana maddesi Çandır fasulyesinin üretimi 3 yıl içerisinde 2 tondan 30 tona kadar ulaştı.

Yok olma tehlikesi yaşayan "Çandır fasulyesi"nin üretimi 15 kat arttı - 4

COĞRAFİ İŞARET İÇİN GİRİŞİM

Kimyasal ortamdan uzak şekilde üretilen fasulyenin ekimi, geçen haftalarda belediye çalışanları tarafından gerçekleştirildi. Zahmetli üretim sürecinin tamamlanmasıyla birlikte fasulyenin hasadının ekim ayı içerisinde yapılması planlanıyor. Belediye de Çandır fasulyesinin coğrafi işaretli ürünler arasında yer alması için girişimlerde bulunuyor.

Yok olma tehlikesi yaşayan "Çandır fasulyesi"nin üretimi 15 kat arttı - 5

"ÖZENDİRİCİ HALE GETİRDİK"

Çandır fasulyesinin özel bir ürün olduğunu söyleyen Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, “Antalya'ya has tahinli piyazın yapımında kullanılan Çandır fasulyesi, yıllar içerisinde tarım politikası gereği ziraatın köylüler tarafından terk edilmesi sebebiyle neredeyse tükenme noktasına geldi. 3 sene önce belediyemizin girişimiyle belediyemize ait bir tarlada bu fasulyenin ekimini yapılmaya başladık ve özendirici hale getirdik" dedi.

Yok olma tehlikesi yaşayan "Çandır fasulyesi"nin üretimi 15 kat arttı - 6

"AMACIMIZ DÜNYAYA TANITMAK"

Fasulyenin coğrafi işaret almasıyla tüm dünyada tanınacağına inandıklarını söyleyen Esen, "Tekrar talep oluşmaya başlayınca çevredeki köylüler de bu fasulyenin ekimini yapmaya başladı. Bu sayede artık Çandır fasulyesi tükenmekten kurtulup üretimi önceki yıllara göre 15 katına kadar çıktı. Amacımız tüm dünyada tüketiciyle buluşturmak" diye konuştu.

Yok olma tehlikesi yaşayan "Çandır fasulyesi"nin üretimi 15 kat arttı - 7

Fasulye üretiminin artmasının bölgede yaşayan kişilere ekonomik katkı sağladığını belirten Esen, “Yıllar önce çok ekilen ve tercih edilen bir fasulye iken 3 sene öncesine kadar neredeyse tükenme noktasına gelmişti. Bugün 3 sene öncesine göre 15 kat daha fazla ürün almaya başladık.

Yok olma tehlikesi yaşayan "Çandır fasulyesi"nin üretimi 15 kat arttı - 8
Yok olma tehlikesi yaşayan "Çandır fasulyesi"nin üretimi 15 kat arttı - 9
  • Paylaş
  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Antalya
  • Türkiye
  • Gıda
  • Ekonomi

EKONOMİ HABERLERİ

  • Emekli maaşı banka promosyonu sorgulama: Hangi banka, ne kadar emekli promosyonu ödüyor?

    Emekli maaşı banka promosyonu sorgulama: Hangi banka, ne kadar emekli promosyonu ödüyor?

  • Verimsiz araziler yaban mersiniyle değer kazanıyor

    Verimsiz araziler yaban mersiniyle değer kazanıyor

  • En fazla açık iş ilanı olan meslekler

    En fazla açık iş ilanı olan meslekler

  • Adana'dan Uzak Doğu ve Avrupa'ya mavi yengeç

    Adana'dan Uzak Doğu ve Avrupa'ya mavi yengeç

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sosyal konut projesi açıklaması

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sosyal konut projesi açıklaması

  • HM de Rusya'dan çekiliyor (Yaptırım uygulayan şirketler)

    HM de Rusya'dan çekiliyor (Yaptırım uygulayan şirketler)

DAHA FAZLA GÖSTER
  • SON DAKİKA
  • TÜRKİYE
  • NTV PARA
  • N-LIFE
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • SPOR&SKOR
  • TEKNOLOJİ
  • SAĞLIK
  • SANAT
  • EĞİTİM
  • SEYAHAT
  • CORONA VİRÜS
  • Yukarı Git
  • ntv.com.tr
  • Copyright 2022|Tüm Hakları Saklıdır.

KURUMSAL

  • Doğuş Yayın Grubu
  • Kullanım Koşulları
  • Gizlilik Politikası
  • Çerez (Cookie) Politikası
  • Reklam
  • Künye
  • İletişim
  • İzleyici Temsilci
  • Bize Ulaşın
  • İnsan Kaynakları

DYG TELEVİZYONLAR

  • NTV
  • STAR
  • EURO STAR
  • KRAL TV
  • KRAL POP TV

DYG RADYOLAR

  • NTV RADYO
  • KRAL FM
  • KRAL POP
  • EKSEN
  • VOYAGE

DYG DİJİTAL

  • ntv.com.tr
  • ntvspor.net
  • ntvhava.com
  • startv.com.tr
  • kralmuzik.com.tr
  • puhutv.com
  • NTV'yi Keşfedin
  • google-play
  • app-store
  • Huawei App Gallery

Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Aynı zamanda analitik çerezler de kullanıyoruz. Çerezleri reddetmek istiyorsanız detaylı bilgi için tıklayınız.

OKUDUM