• ntv.com.tr | N-LIFE
  • NTV.COM.TR'ye geri dön

ntv.com.tr
  • ANA SAYFA
  • MODA&GÜZELLİK
  • ANNE&ÇOCUK
  • SAĞLIKLI YAŞAM
  • KÜLTÜR&SANAT
  • MAGAZİN
  • LIFESTYLE
  • AŞK&İLİŞKİ
  • N-LEZZETLER
  • GEZİ
  • Haberler
  • Foto Galeri
  • N-LIFE Haberleri
  • N-LEZZETLER Haberleri
  • Karadeniz sofralarının asırlık lezzeti: Tenekede mısır ekmeği

Karadeniz sofralarının asırlık lezzeti: Tenekede mısır ekmeği

Haberler | 14.04.2022 - 17:24

Trabzon'un özellikle Sürmene ilçesindeki taş fırınlarda yaklaşık 15 saat odun ateşinde pişen 'tenekede mısır ekmeği' yörenin yanı sıra başka illere ve yurt dışına da satılıyor.

Abone ol
  • Paylaş
Karadeniz sofralarının asırlık lezzeti: Tenekede mısır ekmeği - 1

Yöreye özgü asırlık lezzet 'tenekede mısır ekmeği', mısır ununun yanı sıra halk arasında 'bal baklalı mısır unu' olarak bilinen soya fasulyesi unundan mayasız üretiliyor.

Karadeniz sofralarının asırlık lezzeti: Tenekede mısır ekmeği - 2

Özellikle Sürmene ilçesinde köylerde ve taş fırınlarda üretilen mısır ekmeği, yörede her öğün tüketiliyor. Lezzeti ve uzun süre taze kalmasıyla tercih edilen 'tenekede mısır ekmeği' yapım tekniğiyle dikkati çekiyor.

Karadeniz sofralarının asırlık lezzeti: Tenekede mısır ekmeği - 3

Adını yapım şeklinden alan mısır ekmeğinin sofralara yolculuğu mısır unu, soya fasulyesi unu, tuz ve su karışımından hazırlanan hamurun, çelik paslanmaz teneke kalıba yerleştirilmesiyle başlıyor.

Karadeniz sofralarının asırlık lezzeti: Tenekede mısır ekmeği - 4

Genellikle akşam saatlerinde hazırlanan tenekedeki hamurlar, taş fırında odun ateşinde yaklaşık 15 saat pişmeye bırakılıyor. Uzun süre pişirilmesiyle lezzetine lezzet katılan mısır ekmeği, kiloyla satışa sunuluyor.

Karadeniz sofralarının asırlık lezzeti: Tenekede mısır ekmeği - 5

Tanıtım fuarlarında da yerini alan ve adından söz ettiren mısır ekmeği, lezzetini bilenler ve gurbetçiler aracılığıyla yurt içi ve yurt dışına da götürülüyor.

Karadeniz sofralarının asırlık lezzeti: Tenekede mısır ekmeği - 6

Sürmene ilçesinde yaklaşık 20 yıldır taş fırın işleten Yusuf Çilingir, yörenin kültürel lezzetlerinden tenekede mısır ekmeğinin 100 yılı aşkın mazisi olduğunu söyledi.

Karadeniz sofralarının asırlık lezzeti: Tenekede mısır ekmeği - 7

Teneke mısır ekmeğinin diğerlerinden farklı olduğunu vurgulayan Çilingir, "Bunun en önemli özelliği soya fasulyesi denilen bal baklalı olmasıdır. Taş fırında pişiyor, piştikten sonra da damak tadı artıyor. Ne kadar uzun pişerse lezzeti de o kadar iyi oluyor" dedi. 

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Yemek
  • N-Life N-Lezzetler
  • Yaşam
  • N-Life
  • Gurme

N-LIFE HABERLERİ

  • Türk mutfağı New York ve Hong Kong’da tanıtıldı

    Türk mutfağı New York ve Hong Kong’da tanıtıldı

    N-LEZZETLER
  • Edirne'nin sokak lezzeti 'tencere köfte' Türk Mutfağı Haftası'nda

    Edirne'nin sokak lezzeti 'tencere köfte' Türk Mutfağı Haftası'nda

    N-LEZZETLER
  • Osmanlı saray lezzetleri Türk Mutfağı Haftası'nda

    Osmanlı saray lezzetleri Türk Mutfağı Haftası'nda

    N-LEZZETLER
  • Paris'te Türk mutfağı tanıtıldı

    Paris'te Türk mutfağı tanıtıldı

    N-LEZZETLER
  • Bir Hıdırellez geleneği: Oğlak dolması

    Bir Hıdırellez geleneği: Oğlak dolması

    N-LEZZETLER
  • Dünyanın en iyi 50 tatlısı (Türkiye de listede)

    Dünyanın en iyi 50 tatlısı (Türkiye de listede)

    N-LEZZETLER
DAHA FAZLA GÖSTER
  • ntv.com.tr
  • İletişim: n-life@ntv.com.tr
  • Copyright 2022|Tüm Hakları Saklıdır.