ntv.com.tr | N-LIFE
  • NTV.COM.TR
  • ANA SAYFA
  • MODA&GÜZELLİK
  • KÜLTÜR&SANAT
  • MAGAZİN
  • LIFESTYLE
  • AŞK&İLİŞKİ
  • GEZİ
  • TELEVİZYON
  • Haberler
  • Foto Galeri
  • N-LIFE Haberleri
  • N-LEZZETLER Haberleri
  • Tatlı ve tuzlu bir arada: Osmanlı saray mutfağının en gözde yemeğinin tarifi

Tatlı ve tuzlu bir arada: Osmanlı saray mutfağının en gözde yemeğinin tarifi

Mutancana, Osmanlı mutfağının en özel yemeklerinden biridir ve tarih boyunca saray sofralarında yer almıştır. Tatlı ve tuzlunun mükemmel uyumunu yansıtan bu yemek, genellikle kuzu eti veya dana etiyle hazırlanır ve içine kuru kayısı, kuru üzüm, kuru erik gibi kuru meyveler ile badem veya çam fıstığı gibi kuruyemişler eklenir.

Haber Merkezi 27.12.2024 - 14:18

  • Paylaş
  • Twitter
  • Facebook
  • Flipboard
  • Linki Kopyala
Tatlı ve tuzlu bir arada: Osmanlı saray mutfağının en gözde yemeğinin tarifi - 1

Toprak kapta pişirilmiş anlamına gelen15-16 yüzyıl, şekerli, meyveli bir Saray Yemeğidir.
Genellikle pilavla veya taze ekmekle servis edilen mutancana, Osmanlı mutfağındaki Doğu ve Batı etkilerinin güzel bir yansımasıdır.

N-LIFE HABERLERİ

  • Aşure malzemeleri neler? Aşureye kaç çeşit malzeme girer?

    Aşure malzemeleri neler? Aşureye kaç çeşit malzeme girer?

    N-LEZZETLER
  • Trabzon yağlaması nasıl yapılır? (Yağlı pide tarifi)

    Trabzon yağlaması nasıl yapılır? (Yağlı pide tarifi)

    N-LEZZETLER
  • Aşure nasıl yapılır, içerisine giren malzemeler neler? Adım adım aşure tarifi

    Aşure nasıl yapılır, içerisine giren malzemeler neler? Adım adım aşure tarifi

    N-LEZZETLER
  • Bir ilin yeni lezzet durağı oldu: 3 yıl önce kurdular

    Bir ilin yeni lezzet durağı oldu: 3 yıl önce kurdular

    N-LEZZETLER
Tatlı ve tuzlu bir arada: Osmanlı saray mutfağının en gözde yemeğinin tarifi - 2

Mutancana, 14 Haziran 1469'da II. Mehmed'in yemekleri arasında görüldüğü gibi, 16 yüzyıl saray mönülerinde bir kış yemeği olarak 1539 ziyafet defterinde yer almaktadır. Yemeğin ana malzemeleri bal veya pekmez gibi tatlandırıcılarla da desteklenir ve bu, ona hem lezzetli hem de benzersiz bir karakter kazandırır.

Tatlı ve tuzlu bir arada: Osmanlı saray mutfağının en gözde yemeğinin tarifi - 3

MUTANCANA TARİFİ

MALZEMELER

½ Kg. kuzu/v geyik eti
2 soğan
1Çorba kaşığı tereyağ
1 küçük salkım kızıl üzüm/veya çekirdekli siyah kuru üzüm
6-7 kayısı kurusu
4-5 kara erikveya erik kurusu
2 çorba kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı bal
3 çorba kaşığı öğütülmüş ceviz veya badem

Tatlı ve tuzlu bir arada: Osmanlı saray mutfağının en gözde yemeğinin tarifi - 4

YAPILIŞI

Etler kuşbaşı doğranıp ½ çorba kaşığı yağda hafif kavrulacak, bir çay bardağı kadar su ilave edilip pişirilecek, pişme tamamlanınca tencereden alınıp bal ve ½ çorba tereyağ kızdırılıp etler biraz kızartılıp kepçe kabın içersinden çıkartılacak.

Tatlı ve tuzlu bir arada: Osmanlı saray mutfağının en gözde yemeğinin tarifi - 5

İnce kıyılmış soğan, çekirdekleri çıkartılmış üzüm, kabukları soyulmuş kayısı, çekirdekleri çıkartılmış erik, üzüm etlerin piştiği tencereye konularak tuz, sirke ve yarım çay bardağı sıcak su ilavesi ile pişirilecek.

Tatlı ve tuzlu bir arada: Osmanlı saray mutfağının en gözde yemeğinin tarifi - 6

Ateşin altı söndürülmeden bir kaç dakika önce etler içine ilave edilip. Ateşin altı söndürülüp 10 dakika dinlenmeye bırakın.

Tatlı ve tuzlu bir arada: Osmanlı saray mutfağının en gözde yemeğinin tarifi - 7

MUTANCANA PÜF NOKTALARI

1. Eti Doğru Seçmek ve Pişirmek

Et tercihi: Genellikle kuzu eti veya dana eti kullanılır. Yumuşak bir doku için taze ve yağsız et tercih edin.

Mühürleme: Etleri tencereye eklemeden önce yüksek ateşte mühürlemek, lezzetlerini hapseder ve daha lezzetli bir sonuç elde etmenizi sağlar.

2. Kuru Meyveleri Önceden Islatın

Kayısı, kuru üzüm ve erik gibi kuru meyveleri kullanmadan önce ılık suda kısa bir süre bekletmek, onların hem daha yumuşak hem de pişirme sırasında dağılmadan lezzetlerini yemeğe bırakmalarını sağlar.

3. Baharatları Dengeli Kullanın

Tarçın, karanfil ve karabiber gibi baharatları ölçülü kullanarak tatlı ve baharatlı tatlar arasında dengeyi yakalayın. Aşırı baharat, yemeğin asıl lezzetini gölgeleyebilir.

Tatlı ve tuzlu bir arada: Osmanlı saray mutfağının en gözde yemeğinin tarifi - 8

4. Tatlılık Ayarı

Bal veya pekmezi kontrollü ekleyin. Çok fazla tatlandırıcı kullanmak yemeği ağırlaştırabilir. Meyvelerin doğal şekerini göz önünde bulundurup tatlandırıcı miktarını buna göre ayarlayın.

5. Çam Fıstığı ve Bademin Kavrulması

Çam fıstığı ve bademi yemekte kullanmadan önce hafifçe kavurmak, hem lezzetlerini ön plana çıkarır hem de yemeğe güzel bir aroma katar.


Tatlı ve tuzlu bir arada: Osmanlı saray mutfağının en gözde yemeğinin tarifi - 9

6. Uzun Süreli ve Kısık Ateşte Pişirme

Mutancana, düşük ısıda ve uzun sürede piştiğinde lezzetini tam olarak alır. Bu şekilde et yumuşar ve meyve-şeker baharat karışımı dengeli bir şekilde yemeğe yayılır.

7. Servis Öncesi Dinlendirme

Yemeği pişirdikten sonra 10-15 dakika dinlendirirseniz, tatların birbirine iyice geçmesini sağlarsınız. Böylece daha zengin bir lezzet elde edilir.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • N-Life N-Lezzetler
  • Yemek Tarifleri
  • N-Life
DAHA FAZLA GÖSTER
  • ntv.com.tr
  • İletişim: n-life@ntv.com.tr
  • ©Copyright 2025 | Tüm Hakları Saklıdır
HABERLER
  • Son Dakika Haberleri
  • Türkiye Haberleri
  • Dünya Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • N-Life
  • Teknoloji Haberleri
  • Sağlık Haberleri
  • Spor Haberleri
  • Eğitim Haberleri
  • Otomobil Haberleri
  • Seyahat Haberleri
  • Emlak Haberleri
  • Corona Virüs
  • Yerel Haberler
  • Seçim Sonuçları
  • Posta Kodu Öğrenme
  • Hangi Besin Kaç Kalori?
  • Hangi Besin Kaç Kalori?
  • İstanbul Seçim Sonuçları
  • Ankara Seçim Sonuçları
  • İzmir Seçim Sonuçları
  • Antalya Seçim Sonuçları
  • Bursa Seçim Sonuçları
YEREL HABERLER
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balikesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
NTVPARA
  • NTVPara
  • Canlı Döviz Kuru
  • Altın Fiyatları
  • Canlı Borsa İstanbul
  • Kripto Para
  • Dolar Kaç TL
  • Euro Kaç TL
  • Sterlin Kaç TL
  • 100 Dolar Kaç TL
  • 50 Dolar Kaç TL
  • 1000 Dolar Kaç TL
  • 200 Dolar Kaç TL
  • 100 Euro Kaç TL
  • 50 Euro Kaç TL
  • 1000 Euro Kaç TL
  • 500 Euro Kaç TL
  • 1 Gram Altın Ne Kadar?
  • Cumhuriyet Altını Fiyatı
  • Ons Altın Fiyatı
  • Reşat Altın Fiyatı
  • Gram Altın Fiyatı
  • Çeyrek Altın Fiyatı
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Düzce
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • İstanbul
  • İzmir
HAVA DURUMU
  • İstanbul Hava Durumu
  • Ankara Hava Durumu
  • İzmir Hava Durumu
  • Bursa Hava Durumu
  • Antalya Hava Durumu
  • Van Hava Durumu
  • Samsun Hava Durumu
  • Adana Hava Durumu
  • Sakarya Hava Durumu
  • Kayseri Hava Durumu
  • Ordu Hava Durumu
  • Trabzon Hava Durumu
  • Diyarbakır Hava Durumu
  • Balıkesir Hava Durumu
  • Kahramanmaraş
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kilis
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
EN ÇOK ARANANLAR
  • Milli Piyango Sorgulama
  • Yükselen Burç Hesaplama
  • Son Depremler
  • Deprem Haberleri
  • Namaz Vakitleri
  • İstanbul Namaz Vakitleri
  • Ankara Namaz Vakitleri
  • Bursa Namaz Vakitleri
  • Konya Namaz Vakitleri
  • Kayseri Namaz Vakitleri
  • İmsakiye
  • İETT Otobüs Saatleri
  • ESHOT Otobüs Saatleri
  • Burulaş Otobüs Saatleri
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Şanlıurfa
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Şırnak
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak