• ntv.com.tr | N-LIFE
  • NTV.COM.TR'ye geri dön

ntv.com.tr
  • ANA SAYFA
  • MODA&GÜZELLİK
  • ANNE&ÇOCUK
  • SAĞLIKLI YAŞAM
  • KÜLTÜR&SANAT
  • MAGAZİN
  • LIFESTYLE
  • AŞK&İLİŞKİ
  • N-LEZZETLER
  • GEZİ
Galeri
  • Haberler
  • Foto Galeri
  • N-LIFE Haberleri
  • N-LEZZETLER Haberleri
  • Yozgat'ın lezzetleri: Testi ve tandır kebabı

Yozgat'ın lezzetleri: Testi ve tandır kebabı

Haberler - Anadolu Ajansı | 29.04.2022 - 15:10

Yozgat'ın meşhur lezzetleri testi ve tandır kebabı, Ramazan sofralarına farklı bir lezzet katıyor. Belirli malzemeler ve ön hazırlıkla hazırlanan kebaplar vatandaşlar tarafından oldukça seviliyor.

Abone ol
  • Paylaş
Yozgat'ın lezzetleri: Testi ve tandır kebabı - 1

Yozgat'ın lezzetlerinden testi ve tandır kebabı, Ramazan'da iftar sofralarının alternatifleri arasında yer alıyor.

Kentte genellikle misafirlere ikram edilen yemeklerin başında gelen testi kebabı için ilk önce kuru soğan, domates, biber ve sarımsak doğranarak bir kaba konuluyor.

Yozgat'ın lezzetleri: Testi ve tandır kebabı - 2

Kuzu etiyle birleşen sebzeler, baharat da eklendikten sonra harmanlanıyor ve testilere dolduruluyor.

Tereyağı ve defne yaprağı ilave edildikten sonra testinin ağzı mayasız hamurla kapatılıyor ve hava alması için üzerinden küçük bir delik açılıyor.

Yozgat'ın lezzetleri: Testi ve tandır kebabı - 3

Meşe kömürüyle yakılan ateşte yaklaşık 1,5-2 saat kalan testi kırıldıktan sonra içindeki kebap servis ediliyor. İsteyen müşteriler, testiyi kendisi kırıyor.

Yaklaşık 40 yıldır aşçılık yapan Satılmış Tufan, testi kebabının dana etinden de yapılabileceğini ancak kuzu etindeki lezzetin alınamayacağını söyledi.

Yozgat'ın lezzetleri: Testi ve tandır kebabı - 4

But ile kuzu kol olarak tabir edilen eti kullandıklarını, testi için eti bir gün önceden hazırladıklarını anlatan Tufan, "Eti de kendi yöremizde yetişen kuzulardan tercih ederiz. Hazır hale getirilen testileri ateşte pişiriyoruz” dedi.

Yozgat'ın lezzetleri: Testi ve tandır kebabı - 5

Testinin içine mutlaka bir miktar su konulması gerektiğini vurgulayan Tufan, "Su, testi ocaktayken gözeneklerden buhar olarak çıkar. Eğer suyu koymazsak kebap çok çabuk yanar" diye konuştu.

Tufan, kişi sayısına göre farklı büyüklükte testilerde kebap yaptıklarını belirtti.

Yozgat'ın lezzetleri: Testi ve tandır kebabı - 6

Vatandaşlardan Ahmet Metin de Yozgat'ın testi kebabını iftarda da tercih ettiklerini belirterek, Yozgat'a gelen herkese bu lezzeti tatmasını tavsiye etti.

Yozgat'ın lezzetleri: Testi ve tandır kebabı - 7

Kuzu etiyle yapılan ve özel tandırda pişirilen tandır kebabı, ramazanda da tercih ediliyor.

Yozgat'ın lezzetleri: Testi ve tandır kebabı - 8

Pişirilmeden bir gün önce kaya tuzuna yatırılarak terbiye edilen kuzu eti, daha sonra şişe takılıyor.

Yaklaşık 1,5 saatte meşe kömüründe pişirilen et, ince ince doğrandıktan sonra soğan ve közlenmiş biber ile servis ediliyor.

Yozgat'ın lezzetleri: Testi ve tandır kebabı - 9

Kentte 23 yıldır tandır kebabı yapan aşçı Nuri Irgav, tandır kebabının kekik kokan Bozok Yaylası'nda beslenen kuzuların etinden yapıldığını belirtti.

Yozgat'ın lezzetleri: Testi ve tandır kebabı - 10

Kuzunun bir yaşın altında olması ve özellikle kekik yayılması gerektiğini dile getiren Irgav, birçok kentte tandır kebabı yapıldığını ancak Yozgat'takinin kendine has lezzeti olduğunu söyledi.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Yemek
  • N-Life N-Lezzetler
  • Yemek Kültürü
  • N-Life
  • Gurme
  • Yozgat

N-LIFE HABERLERİ

  • Malezyalıların geleneksel yemeği: Nasi

    Malezyalıların geleneksel yemeği: Nasi

    N-LEZZETLER
  • Soğuk yaz tatlıları: Yaza özel tarifler

    Soğuk yaz tatlıları: Yaza özel tarifler

    N-LEZZETLER
  • Bir Amerikan klasiği: Mac and Cheese

    Bir Amerikan klasiği: Mac and Cheese

    N-LEZZETLER
  • En İyi 50 Dünya Mutfağı listesinde Türkiye de var

    En İyi 50 Dünya Mutfağı listesinde Türkiye de var

    N-LEZZETLER
  • Yaz aylarına özel serinletici içecek tarifleri

    Yaz aylarına özel serinletici içecek tarifleri

    N-LEZZETLER
  • Hamburger nasıl bir Amerikan klasiği haline geldi?

    Hamburger nasıl bir Amerikan klasiği haline geldi?

    N-LEZZETLER
DAHA FAZLA GÖSTER
  • ntv.com.tr
  • İletişim: n-life@ntv.com.tr
  • Copyright 2022|Tüm Hakları Saklıdır.